Dlaczego tak się dzieje i jakie składniki nie przepadają za chłodnym chowem dowiadujemy się w najnowszym artykule Pani Anny Szczypek, która jako psychodietetyk i założycielka firmy cateringu dietetycznego SpokoBOX o warzywach i owocach wie wszystko!
Wraz z upalnymi dniami, coraz więcej rzeczy przechowujemy w lodówkach. Wysokie temperatury nie sprzyjają wielu produktom. Jednak jest grupa, której chłód będzie szkodził a przez to nam również odbierał drogocenne czynniki warzyw i owoców.
1. Arbuz: Schłodzony w upalny dzień smakuje najlepiej! Jednak niska temperatura bardzo szybko zabija w nim przydatne nam antyoksydanty. Rada? Zjeść od razu po przyniesieniu do domu.
2. Awokado: najlepszą temperaturą jest temperatura pokojowa. W lodówce awokado nie będzie czuło się dobrze.
3. Banany: Dzięki lodówce wolniej dojrzewają. Jednak równocześnie tracą wszystkie witaminy.
4. Czosnek: Kto by pomyślał, że lodówka będzie przyspieszała tempo psucia się główek czosnku. Chłód i wilgoć lodówki powoduje, że czosnek, mięknie i pleśnieje. Najlepiej mu będzie w papierowej torbie w suchym i zaciemnionym miejscu.
5. Pomidor: Pomidor przechowywany w lodówce, dojrzewa wolniej. Jednak dodatkowo traci swój smak.
6. Owoce cytrusowe: W przeciwieństwie do bananów owoce cytrusowe szybciej zepsują się gdy schowamy je do lodówki, dodatkowo stracą smak i zapach.
Pragnąc korzystać z dobrodziejstw, które ma dla nas natura i jej owoce warto przestrzegać tych prostych zasad przechowywania wymagających warzyw i owoców.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.