Zawierają także dużo błonnika, który dba o poziom glukozy we krwi, daje uczucie sytości oraz bardzo pozytywnie wpływa na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach.
Kiedy powinniśmy sięgać po banany?
1. Gdy dopada nas stres, ponieważ magnez, który znajduję się w bananach jest tzw. „minerałem antystresowym”. Działa on prawidłowo na pracę mięśni, mózgu, jak i również wzmacnia budowę zębów i kości.
2. Jeśli mamy gorszy dzień, jedzenie bananów poprawia nastrój gdyż zawierają tryptofan, który po spożyciu w organizmie przekształca się w hormon szczęścia.
3. Zmorą wielu nastolatek i kobiet jest miesiączka. Każda z nas boryka się z męczącym bólem brzucha. W tym nieszczęsnym okresie warto sięgnąć po banany, ponieważ znacznie łagodzą bóle.
4. Po wyczerpującym treningu, ponieważ banany powstrzymują skurcze mięśni, a także dodają siły.
5. Banany są idealnym rozwiązaniem dla uczniów czy studentów. Dzięki zawartości potasu wspomagają koncentrację.
6. Jeśli borykamy się z podwyższonym cholesterolem, warto do swojego jadłospisu wprowadzić banany. Dzięki sporej zawartości pektyn w owocach, banany mogą obniżyć poziom cholesterolu.
7. Gdy mamy obniżoną odporność, ponieważ banany zawierają witaminę B6, która wzmacnia odporność. Również witamina B6 bierze udział w produkcji hemoglobiny, dzięki czemu przyczynia się do regulacji pracy serca, a także ciśnienia krwi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
8. Jeśli preferujemy wegetarianizm, warto jeść banany. Dostarczają one do organizmu dużo żelaza, które przeciwdziałają anemii.
9. Banany są skutecznym, naturalnym środkiem na zgagę czy też wrzody. Te lekko niedojrzałe zawierają dużo skrobi, która wyściela błonę śluzową żołądka i ochrania ją.
10. .. i przy kłopotach trawiennych. Banany bardzo dojrzałe, z ciemną skórką zwalczają biegunkę.
Banany mają także swoje zastosowanie w kosmetyce. Mają właściwości ujędrniające, a także odżywcze i oczyszczające. Wygładzają drobne zmarszczki jak i poprawiają koloryt skóry. Maseczki z banana najlepiej sprawdzą się zimą, gdy cera jest sucha i podrażniona.
Równie magiczna jak banan jest jego skórka, która może mieć wiele zastosowań. Między innymi skórką można: czyścić sztućce, nabłyszczać buty, wybielać zęby, wyeliminować trądzik, leczyć łuszczycę oraz siniaki. Zachowuje także soczystość pieczonego mięsa. Skórka z banana nie jest obojętna także na włosy. W połączeniu z szamponem bądź odżywką pomogą odbudować strukturę włosa.
Ewelina Kulasza
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.