Ten przepis to propozycja na Focaccia w wersji bezglutenowej, która jest równie pyszna jak oryginalny wypiek i z pewnością sprosta oczekiwaniom kulinarnym miłośników pysznej kuchni oraz fanom włoskich klimatów.
Składniki:
400 g bezglutenowa mieszanka jasnych mąk 3PAULY
sól 1 łyżeczka
6 łyżka oliwa
½ kostki drożdży
¼ l letniej wody
oliwa z oliwek do posmarowania
sezam, mak, suszone zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn do posypania
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozrobione drożdże i mieszać stopniowo dolewając wodę po czym dobrze zagnieść ciasto.
2. Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 60 minut.
3. Następnie ponownie wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na małe placki o grubości 1,5 mm.
4. Ułożyć na blasze z pergaminem i posmarować pędzlem z oliwą z oliwek.
5. Placki posypać ziołami prowansalskimi, bazylią, rozmarynem, makiem lub sezamem.
6. Piec w rozgrzanym piecu w temperaturze 220-240 ° C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia na złoto.
Smacznego!
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.