Sobota, 20 kwietnia 2024r. Agnieszki, Amalii, Czecha
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Radzimy: Jak przechowywać chleb?

Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki.
Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość? Odpowiednio je przechowywać!

Czerstwienie chleba to proces, który można opóźnić, by dłużej zachować świeżość i chrupkość, którą tak bardzo lubimy. Większość piekarzy zrzeszonych w Fundacji „Chleb to zdrowie” zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać ściereczką nasączoną octem. Pamiętajmy również, że chleb wymaga również odpowiedniego poziomu wilgotności, w tym celu należy raz na – 2-3 dni włożyć do chlebaka połówkę jabłka.

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki, które można kupić m.in. na lokalnych targach oraz papierowe torebki, które zazwyczaj dostajemy w piekarni. Te ostatnie, w odróżnieniu od toreb plastikowych pozwalają pieczywu dłużej zachować świeżość. Plastik natomiast, gdy używamy go w temperaturze pokojowej, sprzyja szybszemu pojawianiu się pleśni. Znakomicie sprawdzi się dla odmiany przy mrożeniu, które jest notabene jednym z najbardziej skutecznych i najbezpieczniejszych sposobów przechowywania jedzenia.

Jak podkreślają eksperci zamrożenie chleba zapobiega rozwojowi pleśni, czerstwieniu i pozwala na przechowywanie go bez utraty walorów odżywczych i smakowych nawet do 3 miesięcy! Warto też porcjować bochenki chleba przed włożeniem do zamrażalki. Aby rozmrozić kilka kromek najlepiej zostawić pieczywo w temperaturze pokojowej na około pół godziny, a następnie włożyć do piekarnika na kilka minut w celu podgrzania i uzyskania chrupiącej skórki.

Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Świeży chleb nie lubi chłodu! Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej, a więc między 18-22oC.

A co jeśli zapomnieliśmy schować bułki do chlebaka, nie przykryliśmy ich ściereczką i przez całą noc leżały narażone na działanie powietrza? Mimo, że stały się twarde, nie wyrzucajmy ich do kosza, bo nadal nadają się do zjedzenia. Wystarczy zmoczyć je lekko wodą lub wodą z odrobiną mleka i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Błyskawicznie odzyskają swoją utraconą świeżość. Innym sposobem wykorzystania takiego czerstwego pieczywa jest zrobienie z niego domowej bułki tartej, która świetnie sprawdzi się w wielu przepisach.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Radzimy: Jak przechowywać chleb?
Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe