Sorbety na trzy sposoby
Składniki:
• 200 g cukru
• 200 ml wody
• 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 400 ml wody
Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo
Składniki na 2 porcje:
• 1 szklanka soku ananasowego*
• 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
• skórka otarta z 1 limonki
• 1/2 szklanki kruszonego lodu
• 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
• kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
• mięta do dekoracji
Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem!
*Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo!
Orzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą
Składniki na 2 porcje:
Granita:
• 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Lemoniada:
• 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 400 ml wody mineralnej niegazowanej
• listki świeżej mięty
Przygotowujemy granitę:
Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny).
Przygotowujemy napój: Napój możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób(uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie). Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.
Drugi sposób (uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy): Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.