Piątek, 19 kwietnia 2024r. Alfa, Leonii, Tytusa
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Sposoby na smaczne fetowanie lata

Na lato czekamy z utęsknieniem cały rok, dlatego teraz korzystamy z każdej okazji, by się nim cieszyć. Nieskończenie wiele możliwości do jego fetowania daje kuchnia. Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości – delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem...
... tworzą nieskończenie wiele inspiracji do przygotowania smacznych potraw naszego letniego menu – sałatek, dań głównych i deserów.

Weekendowe grillowanie, przyjęcia i imprezy w ogrodach, a nawet codzienny, rodzinny obiad – każdy posiłek może być radosną okazją do celebrowania lata. Aromatyczne, czerwone truskawki i pomidory, soczyście zielony groszek i bób, słonecznie żółte mirabelki i fasolka szparagowa – smaki i kolory, którymi obdarza nas ta pora roku wymieniać można bez końca. Wszystkie otwierają przed nami szeroki wachlarz pomysłów na smaczne, lekkie potrawy, pełne wartościowych składników odżywczych.

Makarony – jeszcze więcej pomysłów na fetowanie lata
Sezonowe produkty, połączone z makaronami stworzą pełnowartościowe dania. Jednak, aby nasz posiłek był jednocześnie smaczny i pożywny musimy przede wszystkim postawić na składniki dobrej jakości. Wybór świeżych, soczystych warzyw czy owoców o tej porze roku nie będzie problemem. Wszystkie dostarczą nam cennych witamin i składników mineralnych.

Doskonałym ich uzupełnieniem będą makarony Lubelli, które zapewnią nam dawkę energii do cieszenia się letnimi aktywnościami. Powstają tylko z wysokiej jakości pszenicy, dzięki czemu są należycie twarde i doskonale sprężyste. Jednocześnie specjalny proces suszenia gwarantuje, że po ugotowaniu nie skleją się, zachowają swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Z kolei duży wybór dostępnych kształtów, np. uszka, świderki, wstążki, gniazda, pióra i wiele, wiele innych – to niewyczerpane źródło inspiracji do przygotowania kolejnych pyszności z ich udziałem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zachęca do smacznego fetowania lata, proponując dwa smakowite dania: makaron świdry z zielonym groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem – to interesująca propozycja na smaczny obiad, z kolei sałatka z uszek z tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i szpinakiem łączy smaki w ciekawą kompozycję, która mile zaskoczy gości np. na ogrodowym przyjęciu.

 


Makaron Lubella świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek


POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie
• surowy, wędzony boczek w plastrach 200g
• młode pory 3 sztuki
• zielony groszek 300g
• cytryna 1/2 sztuki
• koperek 1/2 pęczka
• masło 50g
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

2. W międzyczasie… Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

3. To już prawie meta! Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.

 



Sałatka z makaronem Lubella uszka, tuńczykiem, bobem, czerwoną cebulą i młodym szpinakiem


POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Uszka 1 opakowanie
• tuńczyk w oleju 2 puszki
• bób 500g
• czerwona cebula 1 sztuka
• młody szpinak 1 opakowanie (200g)
• cytryna 1-2 sztuki
• liście mięty 1 garść
• musztarda pełnoziarnista 1 łyżka
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie… Bób gotuj 5 min we wrzącej, osolonej wodzie, odcedź i schłodź w wodzie z lodem. Odlej olej z tuńczyka do pojemnika, dodaj do niego łyżkę musztardy i mieszając dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Makaron wymieszaj z winegretem, bobem, szpinakiem i cebulą.

3. To już prawie meta! Rozłóż danie na talerze. Udekoruj tuńczykiem, miętą i skórką cytryny. Brawo! Oto Twoja pyszna sałatka. Smacznego!

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella zdradza też 2 triki kucharskie: jak złagodzić ostry smak cebuli oraz jak zrobić chrupiące chipsy z boczku w plastrach, np. do udekorowania potrawy.

– Żeby cebula była łagodniejsza w smaku, należy ją najpierw przepłukać gorącą wodą (z kranu) przez ok. 30 sekund, a następnie włożyć do szklanki z wodą, do której dodajemy łyżkę cukru i octu oraz szczyptę soli. Cebulę marynujemy w ten sposób przez ok. 15 min. – podpowiada kucharz. – Aby powstały pyszne, chrupiące chipsy z boczku, należy jego cienko pokrojone plastry położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć je kolejną warstwą papieru. Następnie całość docisnąć, np. ciężką patelnią, którą można wstawiać do piekarnika. Zapiekać przez ok. 15 – 20 min, aż boczek stanie się złotobrązowy i chrupiący. Po wyjęciu chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku. – radzi ekspert Lubelli.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Sposoby na smaczne fetowanie lata
Na lato czekamy z utęsknieniem cały rok, dlatego teraz korzystamy z każdej okazji, by się nim cieszyć. Nieskończenie wiele możliwości do jego fetowania daje kuchnia. Dojrzewające w słońcu, świeże warzywa i owoce to prawdziwa mozaika smaków, aromatów i kolorów. W połączeniu z innymi produktami wysokiej jakości – delikatnymi rybami, mięsem czy makaronem...
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe