Wtorek, 21 listopada 2017r. JANUSZA, MARII
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Grzyby - smak jesieni na talerzu

Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia.
Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.

Grzyby z makaronami – 1000 jesiennych inspiracji

Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli.

Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak.

Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze – witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno – to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.

Makaron Lubella Wstążki Długie, borowiki, estragon, białe wino i śmietana

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Wstążki Długie 1 opakowanie
• borowiki 600g
• płatki parmezanu 50g
• cebula 1 sztuka
• estragon 1 pęczek
• białe wino 120ml
• śmietana 36% 300ml
• masło 50g
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
2. W międzyczasie… Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.
3. To już prawie meta! Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.

Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
• kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
• wędzony boczek surowy 250g
• parmezan 100g
• czosnek 4 ząbki
• żółtka 4 sztuki
• masło 30g
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
2. W międzyczasie… Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
3. To już prawie meta! Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.

Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

KUCHENNE TRIKI

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprytnie oddzielić żółtko od białka oraz podaje prosty przepis na ukiszenie grzybów pozostałych z przygotowania naszych makaronowych przysmaków.

- Żółtka bezpieczniej oddzielić od białek rozbijając najpierw cale jajko do miski, a potem podnosząc samo żółtko ręką, tak by białko przepłynęło przez palce, a żółtko zostało w dłoni – radzi ekspert Lubelli.  - Z kolei, jeśli po przygotowaniu potrawy zostaną jeszcze grzyby, polecam je ukisić. W tym celu zagotuj 1 litr wody z 20g soli i wystudź. Dodaj do naczynia z wodą 2 ząbki czosnku, gałązkę tymianku, ziele angielskie, liść laurowy i grzyby. Przyciśnij talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni, a potem przełóż do lodówki. Można też dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty, żeby pomóc zacząć fermentację. Kiszone grzyby nadają się do sałatek i jako dodatek do wędlin.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Grzyby - smak jesieni na talerzu
Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań. Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

 
zapisz wypisz

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2017 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe