Czwartek, 18 kwietnia 2024r. Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Kulinarna podróż przez Polskę

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną!
Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo? Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji.

Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski. 

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.

Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się wszyscy smakosze z całej Polski.

 


Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni

- Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami. – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów kraju propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami.

PRZYSMAK NADMORSKI:
Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami


POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Spaghetti 1 opakowanie
• filet z dorsza 500g
• czosnek 2 ząbki
• cytryna 1 sztuka
• natka pietruszki do podania
• pomidory krojone Łowicz 800g
• ocet jabłkowy 20ml
• olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
• masło 30g
• liście laurowe 8 sztuk
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 35 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie… Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz.Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
3. To już prawie meta! Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.

Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.

 


PRZYSMAK LUBELSKI:
Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi


POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
• comber jeleni lub sarni 500g
• suszone borowiki 50g
• cebula 1 sztuka
• tymianek 1/2 pęczka
• wędzone śliwki 100g
• Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz 1/2 słoiczka
• czerwone wino 100 ml
• masło 40g
• sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie… Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste.
3. To już prawie meta! Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.

Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Kulinarna podróż przez Polskę
25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną!
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe