Wtorek, 21 listopada 2017r. JANUSZA, MARII
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Przepis na udane Halloween!

Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez.
Oprócz pomysłowych przebrań obowiązkowe są też pyszne przekąski – najlepiej ociekające czerwonym ketchupem. Już za kilka dni do naszych drzwi zapukają dzieci przebrane w małe duchy, kościotrupy i mumie domagając się haraczu w postaci cukierków i grożące psikusem. Warto się więc na tę wizytę przygotować, by nie poznać ich strasznej zemsty.

Zadbajmy o udaną imprezę
Ale nie tylko najmłodsze stworki polubiły Halloween. To także doskonały pretekst do zabawy dla tych trochę starszych. Dlatego w halloweenową noc wiele domów i klubów zmienia się w ciemne, ponure lochy, gdzie straszą ogromne pająki, słychać klekot kości i inne tajemnicze odgłosy. Kluczem do wspaniałej zabawy jest odpowiednie przebranie – takie, by nikt nas nie poznał, a każdemu na nasz widok zadrżały kolana. Liczy się też dobra muzyka, która zagłuszy wycie krążących nad nami zjaw. No i oczywiście pyszne jedzenie, które zaskoczy potwornie głodnych gości. Mile widziane są wszystkie dania i przekąski, na których widok ślinka pocieknie zarówno złej wiedźmie i żądnemu krwi wampirowi, jak i delikatnej rusałce czy spokojnemu strachowi na wróble. Najlepiej przygotować przekąski wystarczające na jeden ruch szczęki, by szybko mogli znów lecieć w radosny tan.

Oczywiście muszą się też na stole znaleźć odpowiednie dodatki. Niewątpliwym królem każdego halloweenowego party jest ketchup. Bez niego żadne menu w ten dzień nie może się obejść. Zaprośmy więc na imprezę pyszną ekipę Kotlina. Wszystkie ketchupy tej marki są bez konserwantów, bez substancji wzmacniających smak i bezglutenowe. To #SMAKNR1, który pozwoli nam bawić się naprawdę smacznie i #BEZograniczeń!

Postawmy więc na stole Ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia – niech przybyłe wampiry pokażą czy są tak odważne, jak się malują i czosnku się nie boją! A obok niego zróbmy miejsce na Ketchup Kotlin Z piekła rodem – dla potworków, którym wyrazisty smak nie straszny. Smacznego i dobrej zabawy! Więcej inspiracji na przepisy znajdziesz na uwielbiam.pl!

 


Bruschetta z pieczoną dynią i papryką


Składniki:

• 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
• 1 duża papryka (ok. 250 g)
• 6 pomidorów suszonych z oleju
• 6 łyżek pestek dyni
• olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
• ok. 1/2 łyżeczki soli
• 2–3 ząbki czosnku
• pieprz, np. czerwony w ziarenkach
• bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Dodatki:

• ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
• pomidory koktajlowe
• pestki dyni
• rukola
• tymianek świeży

Sposób przygotowania:

Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.

Pieczone ziemniaki „duszki” paprykowo-ziołowe

Składniki:

• ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia
• ziemniaki - około 1kg*
• olej rzepakowy - 4 łyżki
• słodka papryka - 1 łyżka
• tymianek - 1 łyżka
• rozmaryn - 1 łyżka
• sól - 2 łyżeczki
• papryka wędzona - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój w około 4-5 mm plastry i z każdego wytnij kształt duszka foremką do wykrawania. Ziemniaczane duszki przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól, obydwie papryki i dokładnie wymieszaj. Dużą blaszkę - najlepiej tą z wyposażenia piekarnika - wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej duszki. Część duszków posyp tymiankiem, inne rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz 35-40 minut, aż ziemniaki się lekko zarumienią. Podawaj z ketchupem Kotlin Czosnek i Bazylia jako dip.

*ziemniaki muszą być ciut większe niż wielkość foremki do wykrawania
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Przepis na udane Halloween!
Znikające ze stoisk dynie, pojawiające się w domach pajęczyny i poszukiwania odpowiednich strojów to znak, że zbliża się Halloween. Impreza, na której spotykają się duchy, zjawy i wampiry zagościła i u nas. Maluchy szukają jak największych toreb na słodycze, a starsi szykują się do wspaniałych imprez.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

 
zapisz wypisz

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2017 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe