Niedziela, 17 grudnia 2017r. Jolanty, Łukasza, Olimpii
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Drobne przekąski mają duże znaczenie

Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty.
Takie, które nie tylko nas nasycą, ale też dostarczą istotnych składników odżywczych. Dzięki temu łatwiej będzie nam przestrzegać zasad prawidłowej diety i nie ulegać nagłym pokusom.

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków i prawidłowe odżywianie. Dbamy o siebie, swoje zdrowie i swoją sylwetkę. W związku z tym staramy się zaplanować przynajmniej śniadanie, obiad i kolację. Jednak, gdy wypada nagłe spotkanie albo utkniemy w korku z naszych planów niewiele zostaje. Dlatego właśnie jedzone między posiłkami przekąski to obecnie tak istotny element prawidłowego sposobu odżywiania. To one pozwalają nam wytrwać w pełni sił do następnego, pełnego posiłku. Od nich też w dużej mierze zależy nasze samopoczucie w kolejnych godzinach.

Jednak zwykle sięgamy po nie dopiero, gdy dopadnie nas wilczy głód i wtedy nie zawsze zwracamy uwagę, by były pełnowartościowe. W efekcie na chwilę odzyskujemy energię, jednak jej poziom szybko spada, a my znów robimy się głodni. Dlatego – dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia – lepiej zaplanować także to, co zjemy w formie przekąski. Zwłaszcza, że nie zajmuje to dużo czasu! Wystarczy, że zabierzemy ze sobą do pracy owoc, który łatwo zjeść (np. jabłko czy banana), paczkę orzechów, na biurku postawimy miseczkę z pełnoziarnistymi płatkami zbożowymi, a do firmowej lodówki wstawimy pojemnik ulubionego jogurtu. W ten sposób – każde z nich osobno, a także wszystkie razem – stworzą pyszną i zdrową przekąskę, która stanie się wartościową częścią codziennej diety.

Nie zapominajmy także o najmłodszych!

Dzieci dużo czasu spędzają w szkole, na zajęciach pozalekcyjnych albo zabawie. Dlatego zadbajmy, by także miały pod ręką pożywną przekąskę, którą łatwo zjeść na szkolnym korytarzu, w samochodzie czy w przerwie meczu z kolegami.

Duża siła w małym płatku


Smaczną przekąską, która szybko uzupełni poziom energii na kolejne godziny i dostarczy wartościowych składników odżywczych są pełnoziarniste płatki zbożowe od Lubelli. Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno, to złociste, chrupiące płatki, które powstały z pełnoziarnistej mąki kukurydzianej. Dzięki temu zawierają naturalne minerały: mangan, magnez i fosfor. Są także źródłem błonnika. Łatwo zabrać je ze sobą np. do pracy, szkoły czy na rowerową wycieczkę. Są też doskonałą inspiracją do stworzenia przekąsek, które połączą w sobie różne wartościowe składniki.

Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

POTRZEBUJESZ:

• 4 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
• 100 g masła lub margaryny
• 4-5 łyżek miodu
• pół łyżeczki cukru waniliowego
• 100 gramów dodatków; mogą to być pestki słonecznika lub dyni, żurawina, suszone owoce

DO DZIEŁA!

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestygnięcia – pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać, żeby masa nie zastygła. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, układaj na niej masę uformowaną w ciasteczka. Zapiekaj około 10-15 minut w piekarniku z temperaturą 180 stopni (grzanie góra-dół). Po tym czasie wyjmij ciasteczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rada: ciasteczka możesz także uformować i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia lub schłodzić w lodówce. Jednak zapiekane w piekarniku stają się maksymalnie chrupiące.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Drobne przekąski mają duże znaczenie
Regularne odżywianie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia. Zwykle skupiamy się na dokładniejszym zaplanowaniu trzech głównych posiłków – śniadania, obiadu i kolacji. Zdarza się, że zapominamy, iż także drobne przekąski, po które sięgamy pomiędzy nimi, mają duże znaczenie. Dlatego zadbajmy, by zawsze mieć pod ręką pełnowartościowe produkty.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

 
zapisz wypisz

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2017 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe