Wtorek, 16 października 2018r. Ambrożego, Florentyny, Gawła
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Krakus podkreśla smak grillowych potraw

Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa.
Klasyczne ogórki kiszone potrafią uzupełnić smak grillowanych potraw, korniszony o smaku czosnku podkreślą ich charakter, a chrzan doda im ostrości. To trzy znakomite sposoby na odnalezienie perfekcyjnego smaku grillowych przysmaków.

Polacy uwielbiają wyraziste smaki. Intensywny chrzan, korniszony w zalewie z czosnkiem i ogórki kiszone pasują do wszystkich dań z grilla i dodają potrawom wyrazistości. Możemy podać je zarówno, jako osobny dodatek do dania głównego, jak i składnik sałatek. Wystarczy odkręcić słoik, aby podkręcić letnie grillowanie.

Smaki letnich spotkań

Krakus od lat bezbłędnie łączy tradycję z nowatorskimi rozwiązaniami, tworząc produkty spożywcze z najwyższej półki. Dla fanów grillowania marka przygotowała trzy wyśmienite propozycje. Pierwszą są klasyczne ogórki kiszone. Zanim trafią do słoików, są starannie selekcjonowane, a swój doskonały smak zawdzięczają tradycyjnemu kiszeniu w zalewie z czosnkiem, chrzanem i koprem w pełnych baldachach. Idealnie uzupełnią wszystkie potrawy przygotowane na ogniu, jednocześnie nie dominując ich oryginalnego smaku.

Kolejna propozycja od Krakusa to ogórki korniszony z czosnkiem. Świetnie pasują do mięsnych dań i sosów, koreczków i sałatek. Wyróżnia je wyjątkowa chrupkość z wyważoną nutą czosnku. Ostatni dodatek, idealnie komponujący się z grillowymi przysmakami to chrzan, w całości przygotowany z korzenia. Jego kremowa struktura, przełamana wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, podniesie walory smakowe najbardziej wyszukanych potraw z grilla. 

Produkty marki Krakus są pozycją obowiązkową podczas letnich spotkań. Podkreślają smak serwowanych dań oraz będą idealną przekąską pomiędzy nimi. Pasują do mięs, warzyw i sosów. To uniwersalne dodatki najwyższej jakości.

Propozycje grillowych smaków od Krakusa:

 

Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym


Składniki (4 porcje):

- 3 ogórki kiszone Krakus
- chrzan tarty w słoiczku Krakus
- 12 kwiatów cukinii (większych)
- 200 g serka twarożkowego naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 150 g szynki
- prosciutto (cieniutkie plastry)
- 400 g młodych ziemniaczków szczypiorek
- pieprz, sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie

1.Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie.

2. Odcedź, dodaj do nich olej i otocz je nim.

3. Przygotuj farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełóż do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszaj.

4. Szczypiorek zblanszuj we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodź zimną wodą.

5. Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyj i dokładnie wypłucz, a potem osusz.

6. Przy pomocy łyżeczki nadziej kwiaty i każdy z nich przewiąż liściem szczypiorku.

7. Szynkę ułóż na tackach do grillowania. Na szynce ułóż nadziane kwiaty cukinii.

8. Ziemniaczki ułóż na grillu i zacznij grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełóż je na drugą stronę.

9. Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułóż na grillu tacki z szynką i cukinią. Grilluj je przez 2–3 minuty, po czym przełóż kwiaty na drugą stronę i grilluj przez kolejne 2–3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.

10. Wyłóż na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.

 


Siekane burgery wołowe z chrzanem i ogórkiem korniszonem

Składniki (4 porcje):

- chrzan Krakus
- 4 łyżki ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
- 8 szt.
- wołowina (np. antrykot) - 440 g
- bułka - 4 szt.
- sałata karbowana - 4 liście
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.

2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.

3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.

4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu Krakus oraz plastry ogórków korniszonów z czosnkiem, również od Krakusa.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Krakus podkreśla smak grillowych potraw
Wakacje to czas, w którym potrawy z grilla przeżywają swój renesans. Coraz częściej na rozgrzanym ruszcie obok klasycznej karkówki, możemy znaleźć bakłażana, cukinię czy ser halloumi. Do wszystkich dań, zarówno tych klasycznych, jak i z wyszukanym twistem, idealnym dodatkiem będą produkty Krakusa.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2018 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe