Poniedziałek, 22 października 2018r. Haliszki, Lody, Przybysłąwa
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Cholesterol – z czym to się (nie) je?

Temat cholesterolu jest całkiem często poruszaną kwestią w mediach – zazwyczaj słyszymy o nim w kontekście miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Poznaj kilka niecodziennych faktów na temat tej substancji:
1. Nie istnieją wyraźne objawy podwyższonego cholesterolu* – to oznacza, że większość ludzi jest nieświadoma tego, że mają podwyższony cholesterol, a tym samym są narażeni na choroby układu krążenia.

2. Cholesterol odkłada się w naszych naczyniach latami. Im dłużej żyjemy z podwyższonym cholesterolem tym więcej odłoży się go w naszych naczyniach wpływając negatywnie na sprawność fizyczną, pamięć i koncentrację oraz wydolność całego organizmu.

3. Czerwone wino zawiera substancje pomagające zredukować poziom cholesterolu. Pite z umiarem pozwala zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej- kardiolodzy nazywają to zjawisko ‘paradoksem francuskim’.

4. Naukowcy udowodnili, że wraz ze wzrostem poziomu stresu wzrasta poziom szkodliwego cholesterolu (LDL).

5. Niedawno badacze odkryli, że ekstrakt z miąższu bergamoty może zredukować poziom „złego” LDL cholesterolu aż o 40%! Jest to najsilniejsze działanie spośród wszystkich przebadanych naukowo substancji naturalnych. „Efekt bergamoty” polega na kompleksowym pozytywnym działaniu na stężenie lipidów: redukcji LDL, podwyższeniu HDL (korzystnego cholesterolu) i redukcji trójglicerydów. Sprzyja także redukcji stężenia glukozy, korzystnie wpływa na wątrobę.

6. Co zaskakujące podwyższony cholesterol najczęściej dotyczy osób w wieku 40 – 59 lat.

7. Podwyższony cholesterol może dotyczyć także osób dbających o swoje zdrowie. To dlatego, że na poziom cholesterolu ma wpływ nie tylko dieta ale także czynniki takie jak stres, ogólny stan zdrowia czy obciążenia genetyczne.

* WYJĄTEK U niektórych osób cierpiących na zaburzenia gospodarki cholesterolowej w okolicy powiek mogą pojawić się żółtawe grudki (łac. Xanthoma) związane z odkładaniem tej substancji w skórze.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 5,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Cholesterol – z czym to się (nie) je?
Temat cholesterolu jest całkiem często poruszaną kwestią w mediach – zazwyczaj słyszymy o nim w kontekście miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Poznaj kilka niecodziennych faktów na temat tej substancji:
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2018 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe