Niedziela, 21 października 2018r. Celiny, Hilarego, Janusza
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Polacy uwielbiają diety… na własną rękę

Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków – wynika z ankiety Mixit.pl. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić! Z badań przeprowadzonych w sierpniu 2018 r. przez markę Mixit, producenta musli i kasz do samodzielnego komponowania, wynika, że 46,9 proc. ankietowanych unika mięsa, nabiału lub glutenu nawet kilka razy w tygodniu.
28,1 proc. rezygnuje z określonych produktów raz w tygodniu, a 25 proc. stale wykluczyło daną żywność ze swojej diety. Najwięcej osób rezygnuje z mięsa (56,3 proc.), nieco mniej z glutenu (37,5 proc.) i z nabiału (34,4), w tym część rezygnuje z więcej niż jednego składnika.

Celebryci radzą, jak jeść

Rezygnowanie z mięsa, nabiału i glutenu w diecie mimo braku wskazań zdrowotnych stało się wyraźnym żywieniowym trendem. Łatwa dostępność wiedzy i produktów do gotowania sprawia, że wiele osób przechodzi na dietę kierowana ciekawością. Księgarnie pełne są książek z przepisami wegańskimi, bezglutenowymi i wegetariańskimi. Ich autorzy zapewniają, że proponowana dieta pomoże schudnąć, wyleczyć trądzik, pozbyć się bólów głowy, brzucha i odzyskać energię do życia. Skalę i kierunek nowych tendencji żywieniowych potwierdzają dietetycy. Często ich pacjenci sugerują się książkami celebrytów, którzy opisują, jak za pomocą diety odzyskali dobre samopoczucie, nie wiedzą jednak o tym, że dana osoba borykała się np. z chorobą Hashimoto lub miała problem z jelitami.

Marta Kierzkowska-Grzybek, z Instytutu Psychodietetyki we Wrocławiu ostrzega jednak, że nie powinniśmy przechodzić na podobną dietę na własną rękę, bez wcześniejszych badań i diagnostyki, bo możemy szybko doprowadzić do niedoborów pokarmowych i pogorszenia stanu zdrowia. - Jeśli jesteśmy zdrowi, ale chcemy lepiej się czuć i mieć więcej energii, nie trzeba wykluczać danego składnika całkowicie. Często pomaga już wyeliminowanie produktów ze zbóż wysoko oczyszczonych, pozbawionych błonnika, minerałów i witamin oraz zamiana ich na te z pełnego przemiału – mówi Marta Kierzkowska-Grzybek.

Szkodzi plastik, cukier i barwniki

Podobnie jest z nabiałem. Jego ograniczenie faktycznie może pomóc w chorobach zatok, ale całkowita eliminacja z diety może doprowadzić nawet do nietolerancji tego składnika. Unikając nabiału trzeba pamiętać, aby dieta była bogata w wapń.Tymczasem, według badań Mixit, aż 25 proc. badanych wykluczyło ze względów zdrowotnych nabiał ze swojej diety (gluten ze względów zdrowotnych wykluczyło 12,5 proc. ankietowanych). Jak mówi psychodietetyk, składniki pokarmowe same w sobie nie są złe, chodzi tylko o ich jakość i pochodzenie.

- Dawniej mieliśmy śmietanę o prostym składzie kupowaną w szklanej butelce, dzisiaj jest ona pakowana w plastik i pełna dodatków. Najbardziej wyniszcza nas żywność wysoko przetworzona, z cukrem i barwnikami, a nie konkretny składnik pokarmowy - dodaje Kierzkowska-Grzybek.

Co motywuje do wyrzeczeń

Respondenci ankiety Mixit, mając możliwość wielokrotnego wyboru odpowiedzi jako najczęstszy powód rezygnacji z określonego składnika wybierali chęć poprawienia swojego samopoczucia (75 proc.). Nieco mniejszą, ale silną motywacją jest chęć próbowania nowych diet (50 proc.) i chęć poprawienia swojego wyglądu (34,4 proc.). Świadomość własnej motywacji i konsultacja ze specjalistą wydają się kluczowe przy zmianie sposobu odżywiania się. Na efekty diety nieraz trzeba czekać bardzo długo, innym razem pojawiają się natychmiast. Wszystko zależy od tego na co ma ona wpłynąć, czy jest odpowiednio dobrana i skomponowana. Każda dieta może mieć długofalowe skutki dla zdrowia, zarówno te dobre jak i te negatywne.

Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Polacy uwielbiają diety… na własną rękę
Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków – wynika z ankiety Mixit.pl. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić! Z badań przeprowadzonych w sierpniu 2018 r. przez markę Mixit, producenta musli i kasz do samodzielnego komponowania, wynika, że 46,9 proc. ankietowanych unika mięsa, nabiału lub glutenu nawet kilka razy w tygodniu.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2018 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe