Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego - w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.
Cielęcina z bakłażanem
Składniki (4 porcje):
1 kg cielęciny
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średniej wielkości marchew
2 średnie ziemniaki
1 mały bakłażan
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy
olej dosmażenia
1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut.
2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso - cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.
4. Odstawiamy.
5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.
Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!
Sprawdź menu na
www.amrit.pl
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.