Sobota, 20 kwietnia 2024r. Agnieszki, Amalii, Czecha
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!

Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna - dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food! Specjalnie dla naszych Czytelniczek - szef kuchni przestawia przepis na cielęcinę z bakłażanem.
Większość Polaków utożsamia dania z rejonu Bliskiego Wschodu z kebabem. Nic dziwnego - w niemal każdej miejscowości znaleźć można lokal serwujący tę popularną potrawę. Jednak miłośnicy kulinarnych przygód szybko mogliby obalić tę tezę. Dla znawców tematu bowiem kuchnia Afryki Północnej i Azji Mniejszej pełna jest różnorodnych, intensywnych i nie spotykanych nigdzie indziej smaków.

Doskonale wiedzą o tym szefowie kuchni w sieci restauracji orientalnych Amrit. Restauracje Amrit Oriental Food, z pośród których pierwsza z powstała w 2007 roku, na dobre już wpisały się w kulinarną mapę Warszawy i wciąż zyskują coraz szersze grono odbiorców. Załoga restauracji Amrit za sprawą swego kunsztu jest w stanie przekonać każdego, kto spróbuje orientalnych wiktuałów, że warto odkrywać bogactwa kulinarne Bliskiego Wschodu.

Aby udowodnić tę tezę, szefowie kuchni sieci restauracji Amrit postanowili podzielić się jednym ze swoich sekretów - przepisem na cielęcinę z bakłażanem, który prezentujemy poniżej:

Cielęcina z bakłażanem

Składniki (4 porcje):

1 kg cielęciny
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średniej wielkości marchew
2 średnie ziemniaki
1 mały bakłażan
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy
olej dosmażenia

1. Rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez ok. 5 minut.
2. Dodajemy pokrojone w kawałki (kostki) mięso - cielęcinę, posiekaną cebulę i marchewkę oraz ziemniaki. Razem to dusimy ok. 15 minut.
3. Dolewamy odrobinę gorącej wody i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, curry, czosnek suszony, cynamon, kardamon, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Razem dusimy przez ok. godzinę.
4. Odstawiamy.
5. Na koniec kroimy w plastry bakłażana i lekko przysmażamy na oleju. Po czym układamy je na wcześniej przygotowanym daniu.

Każdy, kto spróbuje swoich sił i przyrządzi tę potrawę z pewnością zechce jeszcze nie raz wpaść do jednej z restauracji Amrit po garść kolejnych, orientalnych inspiracji. Zapraszamy!

Sprawdź menu na www.amrit.pl

Joanna Bielas I.D.MEDIA
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Kuchnia orientalna to nie tylko kebab!
Oryginalna, zaskakująca połączeniem smaków, a przede wszystkim niebywale różnorodna - dokładnie taka jest kuchnia krajów arabskich, o czym z powodzeniem przekonuje sieć restauracji orientalnych Amrit Oriental Food! Specjalnie dla naszych Czytelniczek - szef kuchni przestawia przepis na cielęcinę z bakłażanem.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe