Środa, 23 października 2019r. Edwarda, Marleny, Seweryna
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Poczuj smak domowych chwil z Lubellą

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół.
Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.

Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy.

Do każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów. Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.

• 79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,

• 78% przyznało, że wygląda jak domowy,

• a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.

• Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*.

Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać! Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.

PRZEPISY WIELKANOCNE:

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami


Rosół:

• 2 kg kurczaka,

• około 300 g antrykotu wołowego,

• około 4 litry wody,

• 3 marchewki,

• 2 pietruszki,

• 1 por,

• 1 opalona cebula,

• ½ selera,

• 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,

• 3 listki laurowe,

• sól do smaku.

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny. Ewentualnie przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.

 


Pulpeciki warzywne:

• 200 g włoszczyzny,

• 1 mała kajzerka,

• 1 jajko,

• 2 łyżki bułki tartej,

• 1 łyżka mąki pszennej,

• sól, pieprz do smaku.

Włoszczyznę rozgnieść widelcem. Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki. Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

• cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce,

• 1 opalona cebula,

• 2 marchewki,

• 1 pietruszka,

• 1 por,

• 1/2 części selera,

• 5 ziarenek ziela angielskiego,

• 2 listki laurowe,

• sól i pieprz do smaku.

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa. Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny. Gotowy bulion można przecedzić. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.

 


Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek


Rosół:

• 3 marchewki,

• 2 pietruszki,

• 1 seler,

• kawałek pora,

• cebula opalona nad ogniem,

• gałązka natki pietruszki,

• filet z kury

• 6 ziaren ziela angielskiego,

• 7 ziaren czarnego pieprzu,

• liść laurowy,

• spora szczypta soli,

• ok. 4-5 litrów zimnej wody.

• Karmelizowane rzodkiewki:

• pęczek rzodkiewek,

• łyżka masła klarowanego,

• łyżka płynnego miodu,

• sól i pieprz,

• kilka listków mięty,

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,

• natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę. Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę. Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle. Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

Rosół staropolski z borowikami

Rosół:

• 3 marchewki,

• 2 pietruszki,

• 1 seler,

• kawałek pora,

• cebula opalona nad ogniem,

• liść kapusty włoskiej,

• gałązka natki pietruszki,

• gałązka natki selera,

• gałązka lubczyku,

• porcja rosołowa,

• filet z kury,

• kawałek wołowiny,

• 5-6 suszonych borowików,

• 5 ziaren czarnego pieprzu,

• 5 ziaren czerwonego pieprzu,

• liść laurowy,

• spora szczypta soli,

• ok. 4-5 litrów zimnej wody,

• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,

• natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą. Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny. Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny. Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą. Do miseczek nalać porcję zupy. Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypać natką pietruszki.


*Na podstawie wyników badania konsumenckiego na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie użytkowników makaronów, liczącej 402 osoby. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAPI w domach konsumentów w listopadzie 2017 r. przez firmę Maison & Partners.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Poczuj smak domowych chwil z Lubellą
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2019 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe