Piątek, 23 sierpnia 2019r. Apolinarego, Miły, Róży
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Wiosna na talerzu – jedz szparagi!

Maj i czerwiec to miesiące, kiedy na naszych stołach królują eleganckie szparagi. Apetyczne pęczki na okolicznych bazarach możemy spotkać w wersji białej, zielonej lub fioletowej. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka typowo wiosennych propozycji. Koniecznie wypróbuj!
Szparagi na talerzu

Szparagi to warzywo, na które sezon jest stosunkowo krótki, lecz bardzo intensywny. Apetyczne pęczki są niskokaloryczne, dlatego śmiało mogą je zjadać osoby będące na diecie. Ugotowane, w połączeniu z filetem z ryby będą stanowić lekkie, a zarazem pożywne danie. Co ważne – dzięki bogactwu witamin i minerałów wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Ponadto dobrze działają na trawienie oraz mózg, a przez wielu nazywane są afrodyzjakiem. Martwisz się, że nie poradzisz sobie z ich przyrządzeniem? Niepotrzebnie! Ich przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszny, wiosenny obiad.

Nie żałuj więc sobie i zajadaj się szparagami, gdy tylko będzie ku temu okazja. Przekonaj się, więc jak smakuje tagliatelle ze szparagami i niebieskim serem czy omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią. Oto przepisy!

Tagliatelle ze szparagami, niebieskim serem i bazylią

Składniki:

• 1/3 paczki makaronu tagliatelle

• 1 opakowanie szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol

• pęk zielonych szparagów

• 1 opakowanie śmietany kremówki

• 1 mały ser niebieski

• świeżo zmielony czarny pieprz

• szczypta soli

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce, po czym kroimy je na drobne kawałki i gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z dodatkiem pokruszonego niebieskiego sera. Doprawiamy do smaku i gotujemy równocześnie mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Szparagi odcedzamy podsmażamy na małym ogniu na patelni, dodajemy do sosu i mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy na nim zwinięte w rulon plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

 


Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią


Składniki:

• 4 jaja

• 1 opakowanie polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol

• Pół szklanki mleka

• 3 zielone szparagi

• 3 żółte szparagi

• pęk świeżego szczypiorku

• kilka liści szałwii

• 1 łyżka masła

• sól, pieprz, chili, szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce i kroimy na drobne kawałki. Jajka mieszamy z mlekiem i lekko ubijamy mikserem, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, chili, pieprzem i solą. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szparagi oraz pokrojone w mniejsze kawałki plasterki polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol. W dalszej kolejności na patelnię wylewamy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec omlet oprószamy posiekanym szczypiorkiem oraz liśćmi szałwii.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Wiosna na talerzu – jedz szparagi!
Maj i czerwiec to miesiące, kiedy na naszych stołach królują eleganckie szparagi. Apetyczne pęczki na okolicznych bazarach możemy spotkać w wersji białej, zielonej lub fioletowej. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka typowo wiosennych propozycji. Koniecznie wypróbuj!
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2019 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe