Szparagi na talerzu
Szparagi to warzywo, na które sezon jest stosunkowo krótki, lecz bardzo intensywny. Apetyczne pęczki są niskokaloryczne, dlatego śmiało mogą je zjadać osoby będące na diecie. Ugotowane, w połączeniu z filetem z ryby będą stanowić lekkie, a zarazem pożywne danie. Co ważne – dzięki bogactwu witamin i minerałów wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Ponadto dobrze działają na trawienie oraz mózg, a przez wielu nazywane są afrodyzjakiem. Martwisz się, że nie poradzisz sobie z ich przyrządzeniem? Niepotrzebnie! Ich przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujesz pyszny, wiosenny obiad.
Nie żałuj więc sobie i zajadaj się szparagami, gdy tylko będzie ku temu okazja. Przekonaj się, więc jak smakuje tagliatelle ze szparagami i niebieskim serem czy omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią. Oto przepisy!
Tagliatelle ze szparagami, niebieskim serem i bazylią
Składniki:
• 1/3 paczki makaronu tagliatelle
• 1 opakowanie szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol
• pęk zielonych szparagów
• 1 opakowanie śmietany kremówki
• 1 mały ser niebieski
• świeżo zmielony czarny pieprz
• szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce, po czym kroimy je na drobne kawałki i gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku podgrzewamy śmietankę z dodatkiem pokruszonego niebieskiego sera. Doprawiamy do smaku i gotujemy równocześnie mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Szparagi odcedzamy podsmażamy na małym ogniu na patelni, dodajemy do sosu i mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy na nim zwinięte w rulon plasterki szynki wędzonej wieprzowej firmy Konspol. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Omlet ze szparagami, szczypiorkiem i szałwią
Składniki:
• 4 jaja
• 1 opakowanie polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol
• Pół szklanki mleka
• 3 zielone szparagi
• 3 żółte szparagi
• pęk świeżego szczypiorku
• kilka liści szałwii
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz, chili, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odkrawamy zdrewniałe końce i kroimy na drobne kawałki. Jajka mieszamy z mlekiem i lekko ubijamy mikserem, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, chili, pieprzem i solą. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szparagi oraz pokrojone w mniejsze kawałki plasterki polędwicy wędzonej NATURA firmy Konspol. W dalszej kolejności na patelnię wylewamy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Pod koniec omlet oprószamy posiekanym szczypiorkiem oraz liśćmi szałwii.
Wasze Komentarze
Claudia Klein 2020-04-13 19:52:39
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.