Piątek, 19 lipca 2019r. Alfreny, Rufina, Wincentego
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem

Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania. Dlatego żadne spotkanie przy smacznym grillowaniu nie może się odbyć bez odpowiednio chrupiących ogórków. A najlepszy smak gwarantuje oczywiście Krakus!
Wspólne chrupanie przy grillu – gwarancja smaku i dobrej zabawy!

Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie – nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki – z przyprawami, kwaśne lub pikantne.

Chrupkość na wiele sposobów

Ogórki Krakus doskonale komponują się z wieloma potrawami nadając im wyjątkowy smak – dostępne są w wielu, różnych i smacznych wersjach. Są znakomite do letnich sałatek, dań głównych, przekąsek i sosów. Tradycjonaliści mogą sięgnąć po klasyczne ogórki konserwowe, są też korniszony do chrupania na ostro, których unikalna kompozycja przypraw z papryczką chilli doda ostrego charakteru wielu grillowym specjałom. Chrupać można także korniszony z czosnkiem, które dzięki słodko-kwaśnej zalewie mogą być podstawą koreczków lub samodzielną przekąską. Ogórki od Krakusa świetnie sprawdzają się również, zarówno w połączeniu ze wszystkimi mięsnymi propozycjami oraz w wersji vege np. z pieczonymi na grillu ziemniakami.

Chrzan nie tylko od święta!

Ulubione grillowe potrawy może urozmaicić także inny, niezastąpiony w smaku dodatek – chrzan tradycyjny Krakus - można go wykorzystać jako bazę do sosów lub marynatę, która doda pikanterii i szlachetnej oprawy każdemu, mięsnemu kawałkowi. Jego wyrazistość podkreśli także smak warzyw, które coraz częściej pojawiają się na grillowym ruszcie. Efekt zawsze wyśmienity!

Prezentujemy przepisy, w których aż chrupie od korniszonów




Krakus na szaszłyki z wiosenną sałatką oraz pyszną sałatkę z kalarepą!

Szaszłyki z wiosenną sałatką


Szaszłyki, 5-6 sztuk:

• 500 g piersi z kurczaka
• 5-6 plastrów ananasa w puszce
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki ketchupu
• 3 łyżki soku z ananasa
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól, pieprz
• patyczki do szaszłyków
• tacka do pieczenia

Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować. Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.

Sałatka wiosenna:

• 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
• około 250 g młodych, małych ziemniaczków
• 1 główka sałaty rzymskiej
• garść roszponki
• 1 pęczek rzodkiewki
• pół pęczka szczypiorku
• 2 łyżki gęstego jogurtu
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta soli i pieprzu do smaku

Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Smacznego!

Wiosenna sałatka z kalarepy z ogórkami konserwowymi Krakus, 2 porcje


• 3 ogórki konserwowe Krakus
• 1 kalarepka
• 1/4 główki sałaty lodowej
• pół pęczka rzodkiewek
• 1 mniejsze awokado
• około 80 g pomidorów koktajlowych
• 3 łyżki prażonego słonecznika
• 4 łyżki śmietany 18%
• 1 łyżka majonezu
• 2 łyżeczki posiekanego koperku
• szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku

Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać. Smacznego!
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem
Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania. Dlatego żadne spotkanie przy smacznym grillowaniu nie może się odbyć bez odpowiednio chrupiących ogórków. A najlepszy smak gwarantuje oczywiście Krakus!
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2019 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe