Wtorek, 20 sierpnia 2019r. Bernarda, Sabiny, Samuela
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Dlaczego warto żyć na surowo?

Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej - to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia. Skąd czerpać wiedzę na temat „surowego” życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki? Podpowiadamy.
Najzdrowszy sposób odżywiania

Komórka ludzkiego ciała jest w stanie przyswoić tylko to, co naturalne. Dlatego witarianie żyją w zgodzie i harmonii z naturą. Szanują świat zwierząt i nie jedzą mięsa. W ich diecie znajdziemy jedynie surowe pokarmy pochodzenia roślinnego:

- owoce i warzywa
- pestki i nasiona
- oleje tłoczone na zimno

Surowa dieta jest najzdrowszym sposobem odżywiania, gdyż zachowuje największą ilość:

- minerałów i witamin, które zawierają antyoksydanty
- białek - enzymów

Skutki obróbki termicznej pokarmu

Dlaczego należy wykluczyć spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie)? Niestety czynności te:

- niszczą składniki odżywcze i enzymy
- powodują powstawanie groźnych związków i wolnych rodników
- sprawiają, że aminokwasy łączą się z odpornymi na enzymy wiązaniami, które uniemożliwiają ich całkowite rozbicie (takie białko jest dla ciała bezużyteczne, a czasem nawet toksyczne)
- podnoszą indeks glikemiczny produktów

Żywność przetworzona, konserwanty, tabletki


Należy zrezygnować także z:

- żywności przetworzonej (mrożonej, suszonej, pasteryzowanej, homogenizowanej, wędzonej czy peklowanej)
- pokarmów zawierających konserwanty i chemiczne polepszacze.

Dodatkowo nie powinniśmy stosować żadnych syntetycznych składników w postaci tabletek czy suplementów, gdyż:

- wszystko co istotne dla organizmu możemy dostarczyć wyłącznie z surowych warzyw i owoców
- zwyczajnie się one nie wchłaniają i zostają wydalane

 


Odmładzanie na surowo

Osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie, mogą sięgnąć po książki autorstwa Agnieszki Juncewicz i Mariusza Budrowskiego, którzy w związku z niewłaściwą dietą zaczęli mocno podupadać na zdrowiu. Poprzez sokoterapię, a następnie odstawienie pokarmów mięsnych - po kilku latach poszukiwań doszli w końcu do witarianizmu, który okazał się najlepszym sposobem na odzyskanie zdrowia i energii.

Przeczytali ponad 500 książek, zainwestowali tysiące godzin w wykłady, audiobooki, filmy dokumentalne i naukowe, a także odbyli kilkanaście kursów na całym świecie. W ramach projektu Odmładzanie na surowo dzielą się wiedzą z innymi. „Surowe Zdrowie”.

„Surowe Zdrowie” nazwać można elementarzem zdrowia, który oparty jest na doświadczeniach Agnieszki i Mariusza. Opisali w nim podstawowe czynności, jakie należy wykonywać, aby odzyskać zdrowie i pozostać zdrowym. Przede wszystkim jak najszybciej przestańmy robić to, co powoduje negatywne objawy. Dzięki książce nauczymy się jak możemy pomóc, a przede wszystkim nie przeszkadzać swojemu ciału, wykonywać jedną z podstawowych funkcji, jaką jest samouzdrawianie i powrót do homeostazy.

Czym różni się od innych? W książce tej nie znajdziemy zbioru badań, porad lekarskich ani opisu poszczególnych chorób w ujęciu akademickim, gdyż nasze ciało odpowiednio odżywione, oczyszczone i wzmocnione uleczy się samo, więc nazywanie chorób jest zbędne. W przeciwieństwie do innych publikacji - nie napisano jej trudnym, naukowym językiem, ale przystępnym dla wszystkich.

Książka kulinarna

Z kolei w książce kulinarnej „Na surowo” znajdziemy 100 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki na surowo - na każdy dzień i każdą uroczystość. Autorzy od kilku lat zajadają się pokarmami roślinnymi - albo w ich naturalnej formie albo w postaci przepysznych potraw. Ich celem było przygotowanie przepisów na dania, które wyglądem i smakiem przypominają kuchnię polską - czyli to co znamy, ale w zdrowej, nieprzetworzonej termicznie wersji. Dzięki przepisom obiad będzie smakował tak jak lubimy, a nasze ciało pozostanie zdrowe. Przestańmy niszczyć nasze pokarmy w temperaturze, w której nie są w stanie przetrwać - wówczas będą mogły one stać się naszym lekarstwem.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Dlaczego warto żyć na surowo?
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej - to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia. Skąd czerpać wiedzę na temat „surowego” życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki? Podpowiadamy.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2019 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe