Piątek, 29 marca 2024r. Marka, Wiktoryny, Zenona
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Jak zmieniać nawyki żywieniowe?

Jak co roku styczeń przywitał nas długą listą zadań. Utarło się przecież, że „nowy rok, to nowa ja”! W czołówce postanowień chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów i wysyp porad, jak to zrobić szybko i skutecznie. Ale może warto podejść do tego inaczej – z przyjemnością i bez presji, dzięki czemu zapału wystarczy nam na dłużej niż tylko na styczeń
Wszyscy wiemy, jak zazwyczaj wygląda realizacja postanowień noworocznych – mało kto potrafi w nich wytrwać. Nowy rok kusi obietnicą rozpoczęcia wszystkiego od nowa, dobrego startu, mobilizacji sił, tymczasem styczeń często kończy się uczuciem gorzkiego zawodu – nie udało się. Jak odczarować ten schemat? Przede wszystkim podejść do tematu na chłodno i „nie spinać się”, za to robić małe kroki, które powoli przybliżają nas do celu. Dokładnie tak jest w przypadku zdrowszego odżywiania.

Po pierwsze – jedzmy śniadania

Restrykcyjna dieta, eliminowanie produktów wysokokalorycznych i gotowanie na parze wbrew pozorom nie przybliży nas do zdrowszego trybu życia, tym bardziej że ten „eksperyment” prawdopodobnie zakończymy w styczniu, bo na więcej poświęceń nie wystarczy nam chęci i siły. Od czego lepiej zacząć? Od śniadania!

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – zabija uczucie porannego głodu, daje energię na cały poranek, wreszcie – zapobiega podjadaniu między posiłkami. Niestety często zamiast niego pojawia się kubek kawy na rozbudzenie i pączek z pobliskiego sklepu, a ten zestaw nie brzmi za dobrze… Jak to zmienić? Wygospodarujmy czas na śniadanie w domu lub przygotujmy coś z wyprzedzeniem i zabierzmy je ze sobą. Twarożek z dodatkami, omlet z warzywami albo jajecznica, a może raczej owsianka z miodem i sezonowymi owocami lub orzechami – opcji jest mnóstwo!

– Jeśli zależy nam na wdrożeniu noworocznych postanowień, warto zastosować metodę małych kroków i szukać rozwiązań, które pomogą nam je realizować. Nie jest tajemnicą, że „jemy oczami”, zadbajmy więc o to, by nasze zdrowe posiłki dobrze się prezentowały i były zapakowane estetycznie – owsiany batonik z suszonymi owocami, włożony do woreczka strunowego wręcz zachęca do jedzenia! –
opowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: - Projektując woreczki strunowe Paclan z nadrukami przyświecała nam podobna idea – by aż chciało się sięgnąć po przekąskę. Produkt ten został stworzony z myślą o najmłodszych, ale ma też swoich starszych zwolenników. Co najważniejsze, sam woreczek jest wytrzymały, a zamknięcie – szczelne, więc możemy z nich korzystać bez obaw o to, że większość posiłku wyląduje w plecaku lub torebce. Sięgajmy po woreczki, które można z łatwością opisać. Jest to pomocne, kiedy mamy do zjedzenia kilka posiłków o różnych porach, ale także przy przechowywaniu – dzięki temu będziemy mieć wszystko pod kontrolą.

Po drugie – pijmy wodę


Kolejnym zadaniem w trosce o zdrowszy tryb życia jest picie odpowiedniej ilości wody. Choć nie jest to zbyt skomplikowane, rzeczywistość okazuje się inna, a wypicie 2-3L wody dziennie, wcale nie takie proste. Jak to zmienić?

– Woda pobudza metabolizm, wspiera procesy trawienne, a do tego wpływa na pracę mózgu i innych organów, dlatego dzięki regularnemu nawadnianiu czujemy się lepiej i omijają nas migreny. Podobnie jak przy posiłkach, tu też możemy popracować nad warstwą estetyczną i dodać do wody kilka listków mięty albo plasterek cytryny lub pomarańczy. Warto zacząć od niej poranek, nawadniając organizm, nosić w butelce w ciągu dnia albo mieć dyżurny kubek wypełniony płynem na biurku w pracy, aby po nią sięgać, kiedy pojawi się pragnienie –
radzi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Po trzecie – dorzućmy więcej warzyw

Dorzucajmy je do różnych posiłków – do kanapek i omletów na śniadanie, jako dodatek do hummusu, przekąskę do pracy, czy stosujmy jako pełnowartościowy składnik obiadów – tortilli, wytrawnych tart czy dań jednogarnkowych. Warzywa są zdrowe, a do tego możemy je podać w wielu odsłonach. Świetnie sprawdzą się w wersji na ciepło – możemy je poddusić w garnku albo upiec w piekarnik. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Zamiast wcielać restrykcyjną dietę w życie, zapisywać się na siłownię i planować poranny jogging, podejdźmy do sprawy zdrowszego odżywiania w nowym roku bez zbędnego „spinania” – w końcu najłatwiej „zjeść słonia po kawałku”. Po jakimś czasie odkryjemy, że te małe, błahe czynności staną się smaczną codziennością.

www.paclan.pl
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Jak zmieniać nawyki żywieniowe?
Jak co roku styczeń przywitał nas długą listą zadań. Utarło się przecież, że „nowy rok, to nowa ja”! W czołówce postanowień chęć zrzucenia nadprogramowych kilogramów i wysyp porad, jak to zrobić szybko i skutecznie. Ale może warto podejść do tego inaczej – z przyjemnością i bez presji, dzięki czemu zapału wystarczy nam na dłużej niż tylko na styczeń
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe