Jeśli więc domowa lub mrożona pizza na stałe zagościła w Twoim menu, jeśli świeże lub mrożone pierogi śnią Ci się po nocach, a po drodze do pracy łapiesz w locie smaczne frytki, przygotuj się na wielkie świętowanie.
Doroczne Święto Pizzy – 9 lutego
Pizza jest daniem, które znają chyba wszyscy. Co prawda jest symbolem włoskiej kuchni, ale doczekała się tysięcy odsłon na całym świecie i często nawet nie przypomina tej rodem z Włoch. Sama historia pizzy budzi wiele wątpliwości. Niektóre źródła twierdzą, że ten znakomity placek z pysznymi dodatkami wymyślili starożytni Grecy. Inni uważają, że brawa należą się Egipcjanom, a jeszcze inni sądzą, że rodowód pizzy sięga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Tymczasem najbardziej znaną i wiarygodną historią jest ta z Neapolu z roku 1889. Wówczas znany piekarz Raffaele Esposito miał za zadanie przygotować posiłek dla królowej Włoch – Małgorzaty Sabaudzkiej, która miała przybyć do jego miasta z wizytą. Raffaele chciał, żeby jego danie miało patriotyczny wydźwięk, więc szukał składników odpowiadających kolorom znajdującym się na włoskiej fladze. Na fantastycznym placku ułożył więc czerwone pomidory, białą mozzarellę i aromatyczną zieloną bazylię. Po upieczeniu w specjalnym piecu ukazała się fantastyczna pizza margherita, nazwana tak oczywiście na cześć królowej. Danie było tak pyszne, że natychmiast zaczęto je powielać w różnych regionach Włoch, a następnie w kolejnych, coraz dalszych zakątkach świata. Kucharze modyfikowali przepisy, dostosowywali dodatki do lokalnych upodobań i dziś nie da się już zliczyć, ile wariacji pizzy przyrządza się na świecie.
Na pamiątkę wydarzeń z 1889 w Neapolu co roku w czerwcu organizuje się festiwal pizzy, na który przybywa mnóstwo turystów z całego świata, by spróbować tego włoskiego dania w oryginalnej jego wersji. Miłośników pizzy jest zresztą tak wielu, że co roku obchodzi się Międzynarodowy Dzień Pizzy w dziewiątym dniu lutego. W tym dniu wprost nie wypada nie zjeść pizzy. Jeśli macie sporo czasu i potraficie sprostać zadaniu, to do dzieła. Sprawdzony przepis na ciasto i ulubione dodatki sprawią, że posiłek będzie wspaniały. Jeśli jednak nie macie czasu, to i tak możecie świętować, bo
pizza mrożona także sprosta nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Możecie wybierać wśród wielu jej rodzajów. Tradycyjna
mrożona pizza z szynką i pieczarkami, ta w kaszubskim stylu z kabanosem i ogórkiem czy też ta z białą kiełbasą i chrzanem to prawdziwe rarytasy, które przygotujesz w kwadrans. Wegetarianów z pewnością skusi pizza cztery sery lub klasyczna z pieczarkami. Zatem świętujcie pysznie
Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego.
Doroczne Święto Pierogów – 8 października
Dziś trudno powiedzieć, kto wymyślił pierogi. Najwięcej osób przychyla się do koncepcji, według której pierogi pojawiły się najpierw na Dalekim Wschodzie. Ponoć w Polsce zaczęto je przyrządzać mniej więcej w XIII wieku, ale nie jest to do końca udowodnione. Na pewno w XVII wieku serwowano pierogi nadziewane białym serem i miodem, co traktowano jako słodki deser. W dzisiejszych czasach pierogi są nieodłącznym elementem naszych jadłospisów i nie wyobrażamy sobie tygodnia bez fantastycznych pierogów z kapustą i grzybami, tych z mięsem lub z owocami.
Przepis na pierogi wydaje się niezwykle prosty. Ciasto najczęściej powstaje tylko z mąki, wody, odrobiny tłuszczu i soli. Poszaleć warto z farszem, bo można go przygotować z wielu składników. Mięso, ryby, sery, warzywa, ziemniaki, kasze, twarogi i owoce – wszystko to może być podstawą dobrego nadzienia. Nic więc dziwnego, że na świecie powstała niezliczona ilość rodzajów pierogów, które też przybierają przeróżne nazwy. W Indiach królują samosy, a ciasto do nich przygotowuje się z podstawowych składników oraz odrobiny jogurtu i proszku do pieczenia. W Argentynie prym wiodą empanady, a do ciasta na nie należy dodać jajko. Rosjanie i Ukraińcy przygotowują pierogi podobne do naszych, ale tam spotkać można ciekawe i przepyszne odmiany, takie jak pielmieni czy wareniki.
Całkowicie inne ciasto na pierożki stosują Francuzi, ale wielu nie będzie zaskoczonych, gdy w Paryżu na talerzu pojawią się pierogi zrobione z ciasta francuskiego. Z kolei Grecy robią pierogi z ciasta filo. Za chińskimi won tonami i dim sum przepada cały świat. Nic więc dziwnego, że fani tych pyszności ustanowili wspólne Święto Pieroga, które przypada na 8 października. Tego dnia wypada zaserwować na obiad ulubione pierogi i nie ważne, czy będą to domowe pierogi zrobione od podstaw we własnej kuchni, czy też będą to gotowe
pierogi mrożone, bo jedne i drugie smakują znakomicie.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.