- Bez kanapek nie istnieje świat gastronomii. Jest w nich coś domowego, coś pierwotnego, co działa na nas jak miękka pierzynka w chłodny, deszczowy dzień. Kanapki poprawiają humor, dają poczucie bezpieczeństwa, są idealnym początkiem i zakończeniem dnia – dodaje.
I to właśnie temu, co można wyczarować pomiędzy dwoma kawałkami pieczywa, Mateusz Zielonka poświęcił swój debiutancki ebook. „#Kanapki” to kopalnia kulinarnych inspiracji i absolutny must-have każdego, kto chciałaby urozmaicić swoje poczynania w kuchni.
Mateusz Zielonka w tym multimedialnym ebooku dzieli się kilkudziesięcioma przepisami na oryginalne kanapki. Tłumaczy też, co zainspirowało go do ich stworzenia, dzieląc się historiami ze swojego życia. Pokazuje, jak w zaskakujący sposób można łączyć produkty i smaki oraz jak kreatywnie dekonstruować znane wszystkim dania, tworząc pełnowartościowe posiłki, będące jego autorskimi wariacjami na temat kanapek. Przekonacie się, co wyjdzie z połączenia krewetek z chrzanem i awokado, ośmiornicy z chipsami i groszkiem, taco z pierogami ruskimi, dorsza z masłem orzechowym i papryką czy tortilli ze szpinakiem i chorizo. Czasem będzie słodko, czasem wytrawnie, a czasem pikantnie!
W tej wirtualnej książce coś dla siebie znajdą zarówno wegetarianie, jak i fani mięsa czy owoców morza. Znalazły się w niej praktyczne porady i wskazówki dla domowych kucharzy oraz specjalnie przygotowane kulinarne filmy instruktażowe, w których krok po kroku Mateusz Zielonka wytłumaczy wam, jak przygotować niektóre z kanapek oraz zdradzi swoje patenty, które ułatwią wam gotowanie. Wśród przepisów stworzonych przez Mateusza Zielonkę znalazły się też takie, które nie obędą się bez dobrego wina.
Co więcej, w ebooku znajdziecie podcast, w którym Piotr Kamecki, który jest prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz wiceprezydentem Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów, opowie o tym, w jaki sposób łączyć wino z konkretnymi potrawami. Na co zwracać uwagę? Co do czego pasuje, a co niekoniecznie? Jakich zasad powinniśmy się trzymać w tym temacie? Ale to nie wszystko!
Z ebooka „#Kanapki” dowiecie się, jak poprawnie ugotować ośmiornicę, zrobić samemu chipsy, tater tots czy frytki starym francuskim sposobem. Mateusz Zielonka pokaże wam też, jak przygotować meksykańskie tacos czy klasyczną PB&J z domowego masła z orzechów laskowych. Poznacie wiele ciekawych technik i sposobów na intensywne sosy, jak na przykład domowy sos z fermentowanej papryki, zwany sriracha, majonez, sos imbirowy z mango czy najprostszy sos z ketchupu i chrzanu, który zamyka skalę smaku. Oczywiście nie zabraknie też pieczywa!
Z pomocą tego ebooka sami upieczecie pyszny chleb na zakwasie i japońskie pieczywo tostowe. Przygotujcie się na intensywne i zaskakujące doznania smakowe. Po ugotowaniu i zjedzeniu oryginalnych dań z ebooka „#Kanapki”, przekonacie się, co to znaczy czuć niebo w gębie! Partnerami ebooka są: Winnica Zbrodzice i Kuźniar Media.
Mateusz Zielonka – znany jako Surfer. Zwycięzca szóstej edycji programu „MasterChef”, utalentowany kucharz, profesjonalny freestyle’owy snowboardzista, skate i pasjonat surfingu. Z wykształcenia architekt krajobrazu. Wielką przyjemność sprawiają mu podróże starym kamperem. Uwielbia szukać nowych ścieżek i łączyć rzeczy nieoczywiste, co zarówno w kuchni, jak i w jeżdżeniu na desce pozwala mu tworzyć własny, unikalny styl.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.