Choć powszechnie uważany jest za owoc, to w rzeczywistości jest warzywem z rodziny dyniowatych. Składa się w przytłaczającej większości z wody, podobnie jak jego bliski kuzyn – melon. W Polsce sezon na arbuza trwa od czerwca do sierpnia. Nieważne jaki okaz wybierzemy na bazarku – mówi Mariusz Budrowski, twórca niezwykle popularnego projektu „Odmładzanie na Surowo” – praktycznie w każdym przypadku mamy gwarancję dobrego smaku i korzystnego wpływu na nasz organizm.
Nawodnienie – latem to podstawa
Dobre uzupełnienie płynów, to nie tylko wypicie wody, ale także zjedzenie owocu czy warzywa, lub wypicie świeżo wyciskanego soku. - Owszem, woda mineralna zawiera potrzebne nam elektrolity, ale owoce poza tym pełne są innych wartości odżywczych. – opowiada pasjonat zdrowego stylu życia, Mariusz. – Arbuz, zwany też kawonem, zawiera dużo potasu, którego często nam brakuje w upalne dni. Wraz ze spożywaną solą uzupełniamy sód, ale nie potas. Poza tym arbuz działa moczopędnie, a więc oczyszcza organizm i pomaga nam się pozbyć nadmiaru wodu. Faktycznie, podczas upału możemy się „przewodnić”, a więc doprowadzić do sytuacji, gdy wypłuczemy z organizmu minerały, a komórki naszego ciała pęcznieją od nadmiaru wody. Jest to stan znacznie bardziej niebezpieczny, niż chwilowe odwodnienie. Owoce i warzywa, takie jak arbuz, uzupełniają wodę w bardziej zrównoważony sposób, niż pita litrami woda butelkowana. Spożywanie arbuza schładza naturalnie nasz organizm, co przynosi ulgę w upalne dni.
Arbuz ze skórką? Kto by pomyślał!
Miąższ tego warzywa pełny jest dobroczynnych składników. Chociaż jest bardziej wodnisty niż melon, to także zawiera kompleks witamin z grupy B, które wspierają gospodarkę energetyczną naszego ciała. Poza tym w kawonie znajduje się witamina A, która wpływa korzystnie na nasz wzrok i wraz z również obecnym we wnętrzu rośliny cynkiem wzmacnia nasz układ immunologiczny. W warzywie obecna jest też witamina C i magnez, co chroni nas przed stresem oksydacyjnym i zmęczeniem. - Co prawda, na arbuza powinni uważać diabetycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny, ale tego cukru wcale nie ma dużo – zapewnia Budrowski. – 100 g miąższu to tylko 6 g fruktozy, która jest cukrem naturalnym, lepiej przyswajanym niż sacharoza, pozyskiwana z buraka czy trzciny. Ekspert z Odmładzania na Surowo twierdzi jednak, że najwięcej dobrodziejstw znajduje się bliżej skórki, a nie w samym środku. Dlatego warto wyciskać arbuza w całości, razem ze skórką, która zbudowana jest z chlorofilu, działającego na nas podobnie do błonnika, czyli oczyszczającego nasz układ trawienny z zalegających resztek pokarmowych. Przed wyciśnięciem, warzywo należy porządnie wyszorować, ale potem można już cieszyć się pełnią smaku i korzystać z tego, co znajduje się pod skorupką i w niej, a szacuje się, że to nawet 95% składników mineralnych i witamin z arbuza. Tak samo warto wyciskać pestki, które zawierają skondensowaną wartość rośliny, a do tego najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka.
Kosmetyczne zastosowania rośliny
W nasionach „wodnego melona” obecne są składniki biorące udział w syntezie kolagenu i innych materiałów budujących tkanki naszego ciała. Warzywo możemy więc nie tylko jeść i pić wyciśnięty sok, ale także użyć go w roli naturalnego kosmetyku. Miąższ rośliny schłodzi i nawilży naszą skórę, do tego pełny jest przeciwutleniaczy, które opóźnią proces starzenia tej warstwy ochronnej ludzkiego ciała. Soku z arbuza można użyć np. jako tonika oczyszczającego, zwężającego pory i zapobiegającego ich zatykaniu. - Pamiętajmy jednak, że najważniejsze jest odżywianie organizmu od środka – opowiada Mariusz – dlatego warto latem sięgnąć po arbuza, by dostarczyć sobie bogatego zestawu składników, których domaga się nasz organizm.
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.