Najlepsze destylaty koniaku leżakujące powyżej 10 lat określane są mianem Hors d’Age, a minimalny czas leżakowana przed butelkowaniem to dwa lata. Najpowszechniejsze marki koniaku znane na całym świecie to chociażby: Remy Martin, Hennessy lub Martell.
Jak powstaje koniak?
Koniak powstaje z białych winogron. Pochopnie jednak byłoby stwierdzić, że w związku z tym jego smak będzie przypominał nam białe wino. Główną odmianą białych winogron, z których powstaje ten wysokoprocentowy trunek jest Saint-Emilion. Przechodzi on podwójną destylację, co daje nam alkohol bazowy o sporej mocy aż 70%. Dopiero wtedy destylat przelewany jest do specjalnych beczek, w których leżakuje i dojrzewa długimi latami. Najczęściej są to beczki dębowe. Przechowywanie w nich destylatu sprawia, że ten nabiera charakterystycznego zapachu i smaku. Od czasu jaki alkohol ten leżakuje w beczce zależeć będzie jego klasa.
Koniak Ararat – pochodzenie i właściwości
Koniak Ararat dostępny na
https://www.iconselection.pl/pl/c/BRANDY-ARARAT/130 swoją nazwę wziął oczywiście od regionu w Armenii, w którym powstaje. W okolicy miasta Ararat i wulkanicznej góry o tej samej nazwie odbywa się jego produkcja. Ciekawostką jest fakt, że to jedyna na świecie brandy, która ma prawo być legalnie nazywana koniakiem. Wszystko dzięki zwycięstwa w Paryskim Grand-Prix. Charakterystyczny, armeński koniak to wspaniały aromat zawierający w sobie zarówno nuty świeżych owoców i drewna. Charakterystyczne jest przejście aromatu w kierunku wanilii i cynamonu. Znawcy doceniają Ararat przede wszystkim za wspaniały bukiet zawierający w sobie nieco gorzkiej czekolady oraz śliwki i brzoskwinie. Kosztując tego koniaku zapewne poczujemy również kwaśną czarną porzeczkę.
Różnice między koniakiem, a brandy?
W mowie potocznej bardzo często używa się obu tych nazw w sposób zamienny, co jest pewnym błędem, ale nie należy go traktować jako błędu rażącego. Proces produkcyjny w przypadku koniaku i brandy jest w zasadzie identyczny z tą różnicą, że koniakiem można nazywać jedynie te butelki brandy, które zostały wytworzone w regionie miasteczka Cognac we Francji. Nazwa ta została prawnie zastrzeżona, co nie zmieniło oczywiście potocznego rozumienia odmian tych trunków, ale miało na celu zapobieżenie podszywania się pod oryginalny, francuski koniak przez producentów brandy z całego świata.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.