Piątek, 29 marca 2024r. Marka, Wiktoryny, Zenona
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Jaką przewagę mają soki tłoczone na zimno?

Soki tłoczone na zimno mogą być bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów, a także energii. Warzywa i owoce przeciśnięte przez prasę charakteryzują się wyjątkowo esencjonalnymi walorami smakowymi. Charakterystyczną cechą soków wytłaczanych na zimno jest wyczuwalny miąższ.
Podnosi on nie tylko jakość produktów, świadcząc o ich naturalności, ale także jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie żywności przez żołądek.

Soki tłoczone na zimno – źródło witamin i minerałów


Tłoczenie na zimno jest skuteczną metodą wydobywania zarówno najlepszych cech smaku, jak i największej ilości witamin. Według Światowej Organizacji Zdrowia każdy człowiek powinien jeść pięć porcji owoców i warzyw każdego dnia. Nie zawsze możemy zapewnić sobie taką ilość. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoborów są właśnie soki tłoczone na zimno.

Technologia, dzięki której wydobywa się sok z warzyw i owoców, nazywa się HPP – High Pressure Processing. Dzięki niej uzyskuje się cenne składniki i zachowuje najlepsze walory smakowe przerabianej żywności. Za sprawą regularnego spożywania napojów wyciskanych z użyciem technologii HPP można skutecznie uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Soki tłoczone na zimno są bardzo dobre nie tylko ze względu na to, że ich smak jest bardzo esencjonalny, ale także dlatego, że witaminy i minerały przetwarzane z owoców i warzyw za sprawą High Pressure Processing są dużo łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w soku tłoczonym na zimno są w naturalnej formie, dlatego mogą być przetransportowane do najważniejszych układów w naszym organizmie nawet w ciągu kwadransa.

Czy proces produkcji soków tłoczonych na zimno jest skomplikowany?


Pomimo że efekty produkcji nie wyglądają jak coś, co potrzebuje skomplikowanej technologii, to wytworzenie takiego soku wymaga oczywiście spełnienia kilku ważnych kwestii. Należą do nich bezsprzecznie procedury takie jak: odpowiednia prasa i zdezynfekowane butelki, soki po umieszczeniu w butelce są poddane specjalnemu zabiegowi, który polega na umieszczeniu ich w komorze o bardzo wysokim ciśnieniu. To właśnie wtedy wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy są usuwane. Jest to wysokiej jakości pasteryzacja, pozwalająca na uzyskanie dłuższej daty przydatności do spożycia. Następnie poszczególne partie butelek są etykietowane i czekają na odbiór dostawców, oczywiście w odpowiednio niskiej temperaturze.

Choć soki tłoczone na zimno wyglądają niepozornie, to proces ich produkcji nie jest wcale oczywisty. Żeby soki były odpowiedniej jakości, muszą być spełnione konkretne warunki. Tylko wtedy konsument może liczyć na to, że w danej butelce znajdą się zdrowotne, szybko przyswajalne witaminy i minerały.

Soki tłoczone na zimno – sprawdź, co znajduje się na półkach sklepowych


Na półkach sklepowych można znaleźć dużą ilość produktów. Najpopularniejsze soki wyciskane na zimno to artykuły Marwit, Cymes czy Wycisk. Wycisk, Marwit i Cymes to tylko niektóre z propozycji, jakie serwują producenci. Warto jednak zwrócić uwagę, aby soki tłoczone na zimno nie pochodziły z podejrzanych źródeł, a także żeby butelka odpowiednio się prezentowała. To drugie kryterium nie dotyczy bynajmniej względów estetycznych, a jakościowych. Naruszona zakrętka powinna skutecznie odstraszyć każdego klienta.

Soki tłoczone na zimno to zdrowe produkty. Znajdujące się w środku witaminy i minerały są bardzo ważne, jeżeli chodzi o komponowanie zbilansowanej diety. Warto zatroszczyć się o swoje zdrowie i wybrać produkty, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł, na przykład Marwit, Wycisk czy Cymes. Dzięki temu można zapewnić swojemu organizmowi odpowiednie minerały i mikroelementy.

 


Dostępne w sieci sklepów Żabka soki Wycisk to doskonałe rozwiązanie dla osób poszukujących pysznej regeneracji witamin i mikroelementów po nawet największym „wycisku” fizycznym. Właśnie dlatego chętnie wybierają je osoby często chodzące na siłownie i dbające o swoje zdrowie, w tym kondycję fizyczną.

W sprzedaży dostępne są soki Wycisk o następujących wariantach smakowych:
 
  • pomarańcza,
  • grapefruit,
  • pomarańcza, grapefruit
  • pomarańcza,
  • marakuja,
  • maca, truskawka, borówka, jabłko, malina,
  • acai,
  • awokado, limonka, szpinak, jabłko,
  • marchew, ananas, jabłko, cytryna, kurkuma,
  • jabłko, mięta, cytryna
  • burak, malina,
  • marchew,
  • jabłko.
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 5,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Jaką przewagę mają soki tłoczone na zimno?
Soki tłoczone na zimno mogą być bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów, a także energii. Warzywa i owoce przeciśnięte przez prasę charakteryzują się wyjątkowo esencjonalnymi walorami smakowymi. Charakterystyczną cechą soków wytłaczanych na zimno jest wyczuwalny miąższ.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe