Niedziela, 6 października 2024r. Artura, Fryderyki, Petry
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę?

Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Kukurydza to również bogactwo tak ważnego dla naszych jelit błonnika pokarmowego. Znajdziemy w niej witaminę B1 i kwas foliowy oraz witaminy A, D, E i K, wzmacniające pracę układu immunologicznego oraz krwiotwórczego.
Kukurydza zawiera także selen – składnik mineralny o właściwościach antyoksydacyjnych, który pełni istotną funkcję w profilaktyce antynowotworowej, diecie sprzyjającej płodności oraz prawidłowej pracy tarczycy. Ponadto jest w niej sporo żelaza, potasu i magnezu. Jak przygotować kukurydzę, by zachować wszystkie jej właściwości odżywcze, podpowiada Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Jak wybrać świeżą kukurydzę?

Świeża kukurydza okryta jest jasnozielonymi liśćmi, zapewniającymi utrzymanie odpowiedniej wilgotności, a wystające spod spodu długie włosy są śliskie. Jej ziarna powinny być gładkie, duże i ściśle do siebie przylegać.

– Pożółkłe liście świadczą o tym, że kukurydza jest stara, a ziarna najprawdopodobniej twarde i niedobre w smaku. Przed kupnem kukurydzy warto odchylić nieco liście i sprawdzić, czy pod spodem kolba kukurydzy nie jest popsuta i nie zaczęły się procesy gnilne. Po zakupie świeże kolby kukurydzy można przechowywać w lodówce przez 2-3 doby
– mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.

Jak ugotować świeżą kukurydzę?

Kukurydzę dokładnie oczyszczamy z liści i włosów, odcinamy zdrewniały trzon i myjemy. Przed ugotowaniem warto pomoczyć ją godzinę w zimnej wodzie. Następnie wrzucamy kolbę do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut. Nie solimy! Czas gotowania w dużej mierze zależy od wielkości kolby i świeżości kukurydzy. By uzyskać większy efekt chrupkości, warto dodać do wody, w której gotujemy kukurydzę, mleko w stosunku 1:1.

– Podajmy ugotowaną kukurydzę z dodatkiem np. oleju rzepakowego lub masła. Wówczas lepiej wchłaniać się będą zawarte w kukurydzy witaminy A, D, E i K, rozpuszczalne w tłuszczach. Dla podkreślenia smaku można dodać świeże zioła, takie jak bazylia, oregano lub tymianek – radzi dietetyczka.

Jak upiec kukurydzę?

Zarówno gotowanie, jak i pieczenie to jedne ze zdrowszych technik kulinarnych. Do przygotowania dobrej pieczonej kukurydzy potrzebujemy świeżej kolby kukurydzy, tłuszczu, który podkreśli smak, ale przede wszystkim zwiększy przyswajalność luteiny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oraz ulubione dodatki. By ułatwić jedzenie kukurydzy po upieczeniu, wcześniej warto nadziać kawałki kukurydzy na wykałaczki wymoczone w chłodnej wodzie.

– Obróbka termiczna, jak również proces przygotowania polegający na rozdrobnieniu produktu, wpływają pozytywnie na biodostępność karotenoidów, zawartych w kukurydzy, a przede wszystkim luteiny, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości biologicznych
– tłumaczy ekspertka.

Jak mrozić kukurydzę?


– Mrożenie to ten rodzaj obróbki technologicznej, który w przypadku kukurydzy czyni produkt jeszcze bardziej wartościowym. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kalifornii, zawartość witaminy C w mrożonej kukurydzy była wyższa w porównaniu z surowym produktem
– wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda.

Kukurydzę oczyszczamy z liści i włosów oraz odcinamy zdrewniały trzon. Kolby ustawiamy pionowo na desce i ostrym nożem odcinamy ziarna. Następnie ziarna blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem, i pozostawiamy na około 1 minutę. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zanurzamy ziarna w wodzie lodowatej, również na minutę. Gotowe ziarna osuszamy na ręczniku papierowym, przesypujemy do torebek i mrozimy. Dzięki takiemu działaniu kukurydza po wyjęciu z zamrażarki będzie wymagała krótszej obróbki termicznej, a ziarna nie ulegną deformacji.

Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 5,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę?
Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60% ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Kukurydza to również bogactwo tak ważnego dla naszych jelit błonnika pokarmowego. Znajdziemy w niej witaminę B1 i kwas foliowy oraz witaminy A, D, E i K, wzmacniające pracę układu immunologicznego oraz krwiotwórczego.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe