Czwartek, 22 maja 2025r. Emila, Neleny, Romy
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Polacy doceniają sok jabłkowy

Polska to kraj sokiem jabłkowym płynący. Jabłka są ulubionym owocem Polaków (aż 9 na 10 rodaków deklaruje ich regularne spożycie), a sok jabłkowy po raz kolejny znalazł się w top 3 naszych ulubionych smaków soków. Jabłka to także cenny surowiec dla naszego przemysłu przetwórczego – polskie soki jabłkowe, zarówno zagęszczone, jak i niezagęszczone to ważny towar eksportowy Polski.
My Polacy także doceniamy nasze rodzime soki – wg ostatniego badania konsumenckiego zrealizowanego przez Stowarzyszenie KUPS, aż 73% respondentów deklaruje, że polskie pochodzenie produktu ma dla nich istotne znaczenie.

Europa pije polski sok

Według danych GUS, w 2024 roku polscy sadownicy zebrali ok. 3,4 mln ton jabłek, co ugruntowuje pozycję Polski jako lidera produkcji jabłek w Unii Europejskiej. Od 2013 roku zbiory nie spadają poniżej 3 mln ton rocznie (za wyjątkiem sezonu 2017). 50 do 70% rocznej polskiej produkcji trafia do przetwórstwa. Nic więc dziwnego, że sok jabłkowy – zarówno zagęszczony, jak i niezagęszczony stał się wizytówką polskiego sadownictwa i przemysłu spożywczego. Polska to ważny eksporter zagęszczonego soku jabłkowego – około 40% naszego eksportu trafia do Niemiec, a rosnące zainteresowanie sokiem NFC (not from concentrate) w Europie sprawia, że polski produkt zyskuje popularność także w Austrii i innych krajach UE.

Sok jabłkowy – produkt z polskim rodowodem


Trudno o produkt bardziej „nasz” niż sok jabłkowy. Wytwarzany z owoców pochodzących z polskich sadów (których w naszym kraju nie brakuje – ogromne sady jabłkowe znajdują się w woj. mazowieckim, małopolskim czy świętokrzyskim), przetwarzany w polskich zakładach, trafia na stoły zarówno w kraju, jak i za granicą. To przykład produktu o niskim stopniu przetworzenia i dużej wartości dodanej dla rodzimej gospodarki.

Sok jabłkowy po raz kolejny znalazł się w top 3 najchętniej wybieranych smaków wśród polskich konsumentów. Jak wykazała najnowsza edycja badania konsumenckiego, realizowanego przez Stowarzyszenie KUPS, przy wyborze soku kierujemy się przede wszystkim smakiem, rodzajem, ceną i marką. Aż 57% kupujących deklaruje, że kluczowe są dla nich informacje zawarte na etykiecie – szczególnie te dotyczące witamin, pochodzenia produktu i wpływu na zdrowie. Co istotne, aż dla 73% konsumentów istotne jest, by produkt pochodził z Polski. A sok jabłkowy spełnia to kryterium doskonale!

Różnorodność, która smakuje i się opłaca

Polskie jabłka to nie tylko liczby, ale też smakowita różnorodność. Na krajowych uprawach królują takie odmiany jak Golden Delicious, Red Jonaprince, Idared, Szampion, Jonagold, Ligol czy Gala – idealne zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do produkcji soków.

– Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w Polsce. 9 na 10 Polaków regularnie je jabłka – podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). – Tylko między styczniem a październikiem ubiegłego roku wartość naszego jabłkowego eksportu wyniosła ok 1,6 mld zł. Polska plasuje się na drugim miejscu pod kątem eksportu jabłek w Unii Europejskiej – ustępujemy tu jedynie Włochom. Eksportujemy nie tylko świeże owoce, ale również ich przetwory – w sezonie 2023/24 wyeksportowano aż 249 tysięcy ton zagęszczonego soku jabłkowego. To pokazuje, jak duże znaczenie ma jabłko – i to na gałęzi, i w szklance – dla polskiego sektora rolno-spożywczego.

Polski sok jabłkowy to więcej niż produkt. To źródło składników odżywczych (m.in. potasu), smak spotkań przy rodzinnym stole i ważny filar krajowego przemysłu rolno-spożywczego . 
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Polacy doceniają sok jabłkowy
Polska to kraj sokiem jabłkowym płynący. Jabłka są ulubionym owocem Polaków (aż 9 na 10 rodaków deklaruje ich regularne spożycie), a sok jabłkowy po raz kolejny znalazł się w top 3 naszych ulubionych smaków soków. Jabłka to także cenny surowiec dla naszego przemysłu przetwórczego – polskie soki jabłkowe, zarówno zagęszczone, jak i niezagęszczone to ważny towar eksportowy Polski.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2025 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe