Garść porad
Istnieje wiele przepisów na ciasto czekoladowe, jednak warto znać kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym zawsze wyjdzie idealne. Aby uniknąć zakalca, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – różnica temperatur może sprawić, że ciasto nie wyjdzie. Ponadto, należy dokładnie przesiać mąkę i kakao, aby wypiek był lżejszy i bardziej puszysty. Dzięki temu nie będzie konieczności zbyt długiego mieszania wszystkich składników. Miksowanie może doprowadzić do napuszenia ciasta – wówczas będzie szybko rosło, a po upieczeniu opadnie.
Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe
Ciasto z tego przepisu jest mocno czekoladowe i odpowiednio wilgotne. Przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko trzymać się przepisu i pamiętać o powyższych zasadach. Oto sprawdzony przepis na znakomite ciasto czekoladowe.
Potrzebne będą następujące składniki:
120 g masła,
260 g mąki pszennej,
1,5 szklanki mleka,
110 g gorzkiej czekolady – najlepsza będzie czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
2 duże jajka,
1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru,
1 łyżeczka olejku waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 ml śmietany kremówki 36% na polewę czekoladową,
140 g czekolady mlecznej E.Wedel na polewę czekoladową.
W pierwszej kolejności należy przesiać do miski suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia (polewa nadal powinna być płynna). Miękkie masło i cukier ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajka, olejek wanilinowy i miksujemy. Roztopioną czekoladę powoli wlewamy do masy maślanej, delikatnie mieszając, a następnie dodajemy suche składniki. Warto połączyć całość za pomocą rózgi kuchennej, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Teraz wystarczy tylko przelać ciasto do foremki o wymiarach 23x34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni C, do „suchego patyczka”. Na koniec wystarczy rozpuścić czekoladę i polać wypiek. Gotowe!
Ten i inne przepisy można znaleźć na:
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.
Wasze Komentarze
gabbi 2020-07-27 00:58:12
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.