Wtorek, 30 kwietnia 2024r. Balladyny, Lilli, Mariana
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Jedzenie stanowi jedną z podstawowych potrzeb człowieka. To od ilości oraz jakości spożywanych produktów zależy w dużej mierze nasze zdrowie. Aby móc się nim w pełni cieszyć, powinniśmy dostarczyć organizmowi wielu różnorodnych składników.
Są one niezbędne do pozyskiwania energii życiowej, do budowy i regeneracji komórek ciała.

Jednak jedzenie pełni jeszcze jedną dodatkową funkcję. Powinno sprawiać nam przyjemność. Dlatego taką wagę przywiązujemy do formy dań. Ideałem jest danie cieszące wszystkie nasze zmysły.

W naszej kulturze żywieniowej zakorzeniło się wiele błędnych nawyków, które źle wpływają na stan naszego zdrowia.

Badania prowadzone na całym świecie dowodzą, że poprawę możemy uzyskać zwiększając spożycie owoców i warzyw.

Dlaczego zatem ich zjadanie jest tak ważne? Otóż pomagają one prawidłowo zbilansować naszą dietę, dostarczając bezcennych składników, których nie znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, ani nie wytworzy ich nasz organizm.

Nakłanianie do częstego jedzenia owoców i warzyw (co najmniej 5 porcji dziennie), nie jest jednak nakłanianiem do wegetarianizmu, a jedynie próbą zracjonalizowania naszych posiłków.

Produkty roślinne są wykorzystywane przez nasz organizm w sposób ciągły, przy czym nie może on ich składować. Dlatego tak ważne jest ciągłe dostarczanie świeżych elementów w codziennej diecie.

Ale warzywa i owoce nie muszą być świeże i surowe. To przecież również soki, mrożonki, owoce suszone, właściwie przyrządzone zupy, które zachowują pożyteczne właściwości.

Jedzenie w ciągu dnia zalecanych porcji warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób (układu pokarmowego, krążenia oraz nowotworów), oraz jest przydatne w leczeniu otyłości, spowalnia starzenie organizmu, poprawia wygląd cery i włosów.

Swe dobroczynne działanie warzywa i owoce zawdzięczają zawartym w nich cennym składnikom pokarmowym: witaminom, minerałom i błonnikowi pokarmowemu.

Wśród witamin szczególną rolę pełnią antyoksydanty (przeciwutleniacze) – witaminy C i E oraz A, a także jej prowitamina - b-karoten. Zwalczają one tzw. wolne rodniki – agresywne atomy lub cząsteczki uszkadzające komórki organizmu zmniejszając ryzyko nowotworów.

Witaminy spełniają w organizmie wiele ważnych funkcji. Witamina A. - umożliwia prawidłowy wzrost, bierze udział w procesie widzenia. Witamina C – przyspiesza gojenie ran, uczestniczy w syntezie kolagenu (białka nadającemu skórze elastyczność), wpływa na odporność organizmu. Witamina E – uczestniczy w procesach rozrodczych organizmu, reguluje procesy przemiany materii. Witamina K – jest niezbędna do krzepnięcia krwi, uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina B1 – bierze udział w przemianach węglowodanów, wspomaga układ nerwowy. Witamina B2 - bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego.

Kwas pantotenowy – warunkuje prawidłowy metabolizm tłuszczów, pomaga wytwarzać energię oraz funkcjonowanie mięśni i nerwów. Witamina B6 – reguluje procesy przemiany materii, wpływa na syntezę ciał odpornościowych oraz niektórych hormonów. Biotyna – uczestniczy w metabolizmie i pełni ważną rolę w procesach wzrostu. Kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, warunkuje prawidłowe procesy wzrostu i rozmnażania komórek.

Minerały zawarte w produktach roślinnych pełnią funkcje odkwaszające organizm neutralizując kwasy powstałe w procesie przemiany materii. Ponadto pełnią wiele innych funkcji.

Wapń jest podstawowym budulcem kości. Potas przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, odpowiada za prawidłową pracę serca. Sód jest potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Magnez konieczny do pracy mięśni i tkanki nerwowej, konieczny w budowie kości i zębów. Fosfor jest składnikiem układu kostnego.

Błonnik pokarmowy to inaczej części komórek roślinnych niestrawionych przez przewód pokarmowy. Usprawnia w naszym organizmie pracę jelit, hamuje poczucie głodu, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji.

Anna Krężel, Czytelniczka Planety Kobiet
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 4,43
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Jedzenie stanowi jedną z podstawowych potrzeb człowieka. To od ilości oraz jakości spożywanych produktów zależy w dużej mierze nasze zdrowie. Aby móc się nim w pełni cieszyć, powinniśmy dostarczyć organizmowi wielu różnorodnych składników.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2024 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe