Wszelkiego rodzaju makarony, powstają z mąki. I właśnie tutaj, pojawia się zagwozdka…którą mąkę wybrać? Włoskie makarony otrzymuje się z mąki pszenicy durum, lub zwykłej, do wyboru mamy również mąkę gryczaną bądź razową. My polecamy jednak te bardziej azjatyckie, a nie tak bardzo popularne w Polsce.
Oto nasza lista TOP 3 - SpokoBOX:
Miejsce 3:
Makaron Sojowy – popularny i łatwo dostępny Ta niskokaloryczna odmiana makaronów nie wymaga gotowanie, i to już na wstępie jest dla nas wielkim plusem, o którym mogą zapomnieć chociażby wszyscy miłośnicy ziemniaków! Makaron sojowy produkowany jest ze skrobi z zielonej fasoli mung (która wytwarza kiełki sojowe) lub ziemniaczanej z dodatkiem mąki grochowej i kukurydzianej. Makaron sojowy może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię, nie zawiera bowiem glutenu. Co ciekawe makaron sojowy jest w Azji, skąd pochodzi, uznawany za warzywo.
Miejsce 2:
Makaron Ryżowy - podobnie jak makaron sojowy składa się w bardzo dużej ilości z wody, oraz w tym wypadku mąki ryżowej. Makaron ryżowy sprawdzi się zarówno w daniach głównych, jak i w formie przekąski, czy kolacji- tutaj polecamy makaron ryżowy jako składnik sałatki! Ponadto zawiera cenne składniki odżywcze w postaci witamin, białka i soli mineralnych co stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz manganu, selenu i magnezu.
Miejsce 1:
Makaron Shirataki – to nasz HIT! Głównym składnikiem makaronu shirataki jest woda (97% – dokładnie tyle samo ile w ogórku), ale tajemnica kryje się w drugim na liście składników – mące konjac. Makaron shirataki uzyskuje się ze zmielonego korzenia konjac. Sam proces wytwarzania shirataki jest niemal identyczny do wyrobu tradycyjnego makaronu z mąki pszenicznej, ale jego właściwości są zupełnie odmienne. Konjac niemal nie ma kalorii i węglowodanów, nie zawiera tłuszczu, cukrów, białka ani glutenu. Zawarta w nim niewielka ilość węglowodanów ma formę nieprzyswajalną przez nasz organizm. Ze względu na swoje właściwości kulinarne, shirataki wymaga nieco odmiennych umiejętności w kuchni, niż tradycyjny makaron. Tutaj entuzjastyczny konsument może natrafić na trudności w przygotowaniu.
Jednak w SpokoBOX mamy doświadczenie w przygotowywaniu shirataki na dziesiątki sposobów. Jak smakuje shirataki? Shirataki jest dość jędrny, a dzięki dużej zawartości błonnika daje podobne, przyjemne uczucie pełności po posiłku. Sam jest bez smaku, a dobrej jakości shiratki przejmie smak dodatków i przypraw.
Naszym hitem jest makaron shirataki a la carbonara z sosem zagęszczanym mąką konjac. Cała taka potrawa, sycąca i całkiem spora ma 60-70 kcal a smakuje jak 400!
Zapraszamy na naszą stronę internetową:
www.spokobox.eu gdzie zamieszczamy znaleźć jeszcze więcej informacji na temat naszego Programu Zero Kalorii, który opiera się również na makaronie Shirataki.
Wasze Komentarze
Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.