Niedziela, 17 grudnia 2017r. Jolanty, Łukasza, Olimpii
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Słodko-wytrawne inspiracje od Lubelli

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości.
Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy też lubimy w kuchni eksperymenty, sukces zagwarantują nam przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. W przypadku wszelkiego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy najwięcej jest wysokiej jakości mąka. To ona zapewnia nam wymarzony efekt sprawiając, że ciasta są delikatne i puszyste lub odpowiednio kruche.

Wielu z nas z niecierpliwością czeka na Wielkanoc, tęskniąc cały rok za tradycyjnymi, świątecznymi potrawami: słodkim mazurkiem czy białą kiełbasą z chrzanem. Są też i tacy, którzy atmosferę świąt lubią, ale na stole preferują smaki bardziej inspirujące, nieoczywiste. Będą więc na pewno mile zaskoczeni, kiedy w tradycyjnym mazurku pojawi się nieco odmienne, nowoczesne nadzienie, a chrzan stanie się nie tylko dodatkiem, ale jednym z głównych składników wytrawnego dania. Wszystkim nam natomiast zależy, aby wielkanocne potrawy były wyjątkowo udane i smakowały tym, którzy usiądą z nami przy świątecznym stole.

To właśnie z myślą o wszystkich, którzy w kuchni cenią wysoką jakość i chcą uzyskać jak najlepszy efekt swoich kulinarnych starań, Lubella stworzyła linię mąk puszystych, do której należą m. in. Puszysta Mąka Tortowa oraz Puszysta Mąka Luksusowa. Bez względu na to czy wolimy słodkości czy też preferujemy wypieki bardziej wytrawne, obie mąki Lubella są gwarancją, że przygotowane potrawy będą dokładnie takie, jak sobie wymarzyliśmy: babka wyjątkowo puszysta, a kruche ciasto naprawdę kruche.

Wysoka jakość produktu, to nie tylko zapewniająca udane wypieki mąka, ale też nowoczesne opakowanie, które gwarantuje długotrwałą świeżość. Dlatego właśnie, zarówno Puszysta Mąka Tortowa, jak i Puszysta Mąka Luksusowa doskonale sprawdzą się w przypadku świątecznych zadań specjalnych, jak też przy wielu innych okazjach. A także zupełnie bez okazji, gdy po prostu będziemy mieli ochotę na pyszne wypieki.

Do linii Mąk Puszystych Lubelli należą też: Puszysta Mąka Wrocławska, Puszysta Mąka Poznańska oraz Puszysta Mąka Krupczatka.

KUCHENNE TRIKI
Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje on tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!

- Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami



POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g
• masło 250g
• cukier puder 100g
• cukier kryształ 100g
• jajko 1 sztuka
• żółtka 2 sztuki
• sól szczypta
• proszek do pieczenia szczypta
• serek kremowy 500g
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• śmietana 36% 150g
• cukier 50g
• skórka z cytryny i pomarańczy
• mieszane bakalie 1 opakowanie

Czas przygotowania: 60 – 90 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.
2. W międzyczasie… Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
3. To już prawie meta! Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami


POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g
• masło 200g
• jajko 1 sztuka
• sól 15g
• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)
• śmietana 36% 100g
• chrzan Krakus 2 łyżki
• sok z cytryny do smaku kilka kropli
• sól i pieprz
• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek
• koperek
• wędzony łosoś w plastrach 200g
• rzeżucha

Czas przygotowania: 60 –90 minut

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.
2. W międzyczasie… Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
3. To już prawie meta! Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

I gotowe!

Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 5,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Słodko-wytrawne inspiracje od Lubelli
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

 
zapisz wypisz

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2017 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe