Sobota, 27 maja 2017r. Amandy, Jana, Juliana
 Szukaj
FACEBOOK RSS EMAIL Strona główna
Planeta Kobiet

Dwa pomidorowe przeboje takie, że ŁOOO!

Produkty marki Łowicz doskonale sprawdzą się, gdy szybko i łatwo chcemy przygotować pyszne pomidorowe przysmaki. Np. zupę lub aksamitny sos do rodzinnego dania albo salsę czy dip na przyjęcie ze znajomymi. Nie zawierają dodatku soli, ani żadnych substancji konserwujących. Są za to źródłem cennego, obecnego w pomidorach pierwiastka – potasu.
Pomidory w puszce – całe i krojone
Pomidory Łowicz to wysokiej jakości, dojrzewające w słońcu pomidory. Specjalnie wyselekcjonowane, starannie pozbawiono skórek i zamknięto w puszce, zalewając sokiem z pomidorów. W ten sposób, w produktach Łowicz znalazło się jeszcze więcej pysznego, letniego smaku. Dla tych, którzy w kuchni szukają szybkich i wygodnych rozwiązań, Łowicz przygotował także wariant z pomidorami już pokrojonymi.

Przecier pomidorowy
Kartonik o pojemności 500g kryje w sobie smak letnich, dojrzałych, starannie wyselekcjonowanych pomidorów. Zostały przetarte na aksamitny, delikatny przecier. Dzięki temu doskonale nadają się do zup, sosów i dipów. Ta propozycja sprawdzi się również do przygotowania szybkich, pomidorowych dań, np. gdy zaskoczą nas niespodziewani goście.

Sugerowana cena półkowa
Pomidory Łowicz w puszce – całe: ok. 3,80 zł
Pomidory Łowicz w puszce – krojone: 3,80 zł
Przecier pomidorowy Łowicz: 3,80 zł

Szakszuka z ciecierzycą

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

• kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• pół czerwonej cebuli
• czerwona papryka
• mały por (biała część)
• ząbek czosnku
• 200 g ugotowanej ciecierzycy
• spora szczypta wędzonej mielonej papryki
• spora szczypta cayenne
• szczypta cynamonu
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Salsa pomidorowa

• 1 puszka pomidorów Łowicz
• 1-2 papryczki chili
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 2 ząbki czosnku
• pół łyżeczki oregano
• pół łyżeczki bazylii
• garść świeżej kolendry
• sól, pieprz, szczypta cukru
• 2 łyżki oliwy

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy

• 200 g mąki tortowej Lubella
• 200 g mąki kukurydzianej
• 300 g wody
• 2 łyżeczki kuminu
• 2 łyżeczki ostrej papryki
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 8 łyżek oleju

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

Pieczone warzywa

• marchewka
• bataty
• szparagi
• cukinia
• sól, pieprz, ulubione zioła
• olej

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią. 
Oceń ten artykuł:  1 pkt 2 pkt 3 pkt 4 pkt 5 pkt    Aktualna ocena: 0,00
 
Wyślij e-mail rekomendujący ten artykuł
E-mail adresata
 
 
Dwa pomidorowe przeboje takie, że ŁOOO!
Produkty marki Łowicz doskonale sprawdzą się, gdy szybko i łatwo chcemy przygotować pyszne pomidorowe przysmaki. Np. zupę lub aksamitny sos do rodzinnego dania albo salsę czy dip na przyjęcie ze znajomymi. Nie zawierają dodatku soli, ani żadnych substancji konserwujących. Są za to źródłem cennego, obecnego w pomidorach pierwiastka – potasu.
Czytaj cały artykuł

 
Twoje Imię i Nazwisko
 
Twój E-mail
 
 
Dodaj swój komentarz do artykułu.
 
Komentarz
Autor
 

Wasze Komentarze

Jeszcze nie skomentowano powyższego artykułu.

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.

Konkursy

Wywiady z gwiazdami

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera

 
zapisz wypisz

Nasza Ankieta

Najprzystojnieszy polski aktor to?

zagłosuj
Moda   Trendy   Projektanci   Modna w ciąży   Ciekawostki   Porady stylisty   Zdrowie i Uroda   Zdrowie   Uroda   Make-up   Rozmaitości   Kącik kulinarny   Z życia wzięte   Wielki świat   Motoryzacja   Nasze dzieci   Porady   Nasz ślub   Kultura   Muzyka   Kino   Teatr   Książka   Sztuka   Konkursy   Konkurs SMS-owy   Konkurs książkowy   Konkurs muzyczny   Wywiady z gwiazdami   Kominek    
Copyright © 2017 Planeta Kobiet. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wykonanie L77 - Strony internetowe Strony internetowe