Warto zanurzyć się w wakacyjnych smakach i zdecydować się na deser lub podwieczorek złożony z lekkiego, delikatnego i puszystego ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Oto nasze propozycje na lekkie i smaczne desery.
Nadeszło lato, a wraz z nim chęć na delikatne, lekkie posiłki. Nie chodzi tu jedynie o posiłki główne. Latem mamy ochotę na ciasta z owocami, zazwyczaj bez dużej ilości ciężkiego kremu i innych dodatków. Zastanawiasz się - jakie ciasto na lato? Oczywiście - najlepsze będą te z owocami sezonowymi. W gorące dni ciasta z owocami mogą być świetną alternatywą dla lodów. Warto zanurzyć się w wakacyjnych smakach i zdecydować się na deser lub podwieczorek złożony z lekkiego, delikatnego i puszystego ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Oto nasze propozycje na lekkie i smaczne desery.
Letnie wypieki – delikatne i smaczne desery
Jakim ciastem zaskoczyć najbliższych w letnie dni? Letnie ciasta nie muszą być trudne. Zrobisz je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź nasze przepisy.
Sernik malinowy na zimno
Składniki:
500g twarogu sernikowego z wiaderka
250g malin świeżych lub mrożonych + kilka do dekoracji
1 opakowanie galaretki malinowej
300g śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g cukru
3 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki startej skórki cytrynowej
Biszkopty
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno, dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Maliny miksujemy i dodajemy do masy serowej. Gdy galaretka wystygnie, należy do niej dodać sok i skórkę cytrynową i połączyć ją z masą serowo-malinową. Tortownicę wykładamy biszkoptami, przelewamy do niej masę i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż sernik stężeje. Przed podaniem ciasto dekorujemy pozostałą ubitą śmietaną i malinami.
Otrębowe ciasto z owocami bez cukru
4 duże jajka, osobno białka i żółtka
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców sezonowych
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka i wszystko ze sobą łączymy. Mąkę i proszę przesiewamy.
Otręby pszenne i
płatki jaglane mieszamy z mąką i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy surowe ciasta i wyrównujemy. Na wierzch wykładamy owoce sezonowe. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut.
Ciasto z truskawkami z mąki żytniej
Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. mąki żytniej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i mieszamy.
Mąkę żytnią przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do formy. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Na górę ciasta wykładamy truskawki. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Tego typu ciasta są lekkie, smaczne i co najważniejsze - łatwe do wykonania.
Warto wypróbować naszych przepisów i cieszyć się smakami lata.
Smacznego!
Wasze Komentarze
Ola 2020-07-02 12:54:07
Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, planetakobiet.com.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.